Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Ministarstvo uslišilo zahtev: Produžen rok za zamenu kaveza za koke nosilje

Ministarstvo uslišilo zahtev: Produžen rok za zamenu kaveza za koke nosilje

325
0

Proizvođači konzumnih jaja do kraja 2023. godine mogu da zamene kaveze za koke nosilje tako da će, u vreme otežanih uslova poslovanja zbog pandemije, imati dovoljno vremena da se prilagode zakonodavstvu EU.

Rešavamo dilemu: Stajnjak u zimu ili u proleće?

Produženje roka za tri godine rezultat je inicijative Grupacije za proizvodnju živinskog mesa i jaja Privredne komore Srbije, upućene resornom ministarstvu poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izmenilo je Pravilnik o uslovima za dobrobit životinja, čime je prvobitni rok za zamenu kaveza pomeren sa 1. januara 2021. na 31. decembar 2023.

Šta je sve neophodno da bi kokoške nosile više jaja

– Da nije došlo do izmene Pravilnika, proizvodnja bi se smanjila za oko 40 procenata i verovatno bismo morali da se oslonimo na uvoz, dok bi mnogi proizvođači čak i odustali od proizvodnje jaja – rekao je Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda.

Čisto i ekonomično: Gajenje ćuraka u plasteniku

On ističe da prema Pravilniku o uslovima za dobrobit životinja novi kavezi treba da imaju veću površinu, posebnu opremu za stajanje, veće hranilice i pojilice, drugačiji materijal na podu, nagib ne veći od 14 odsto.

Izvor: Tanjug