Naslovna Poljoprivreda Mladi krompir jeftiniji nego ikada ranije

Mladi krompir jeftiniji nego ikada ranije

109
0

Povrtari iz Futoga vеć dеsеtak dana vadе mladi krompir, što jе za sеdam do 10 dana ranijе nеgo protеklih godina. Kako tvrde, jako su zadovoljni prinosom i kvalitеtom povrća posađеnog na oko 250 jutara. Međutim, potražnja i cena na vеliko su već druga priča. Ovde su povrtari nezadovoljni, jеr kilogram košta svеga 60 dinara. Saznajmo još u redovima ispod.

Izvor: Medija centar 016

Otkud to da je krompir ovako jeftin?

Povrtar Dragan Vidović iz Futoga, koji se već desetak godina bavi uzgojem mladog krompira, obratio se medijima o trenutnoj situaciji. Istakao je da je ove godine krompir ranije dozreo jer je i ranije posađen, već početkom februara. On je objasnio da je njihovo tržište preplavljeno uvoznim mladim krompirom, koji se od februara i marta masovno prodaje na pijacama i u marketima, što je dovelo do gužve na tržištu. Dodao je da uvoznici nisu uspeli da prodaju sve količine koje su nabavili, a domaći proizvođači su ranije počeli da ga nude kupcima. Zbog toga je sada njihov krompir jeftin.

Vidović je napomenuo da on prodaje krompir veleprodajama, ističući da krompir prolazi kroz nekoliko ruku dok ne stigne do krajnjih kupaca. Dodao je da mladi krompir ne može dugo da stoji i da je najukusniji kada se odmah svež pripremi za jelo. Zbog toga svaki dan vadi samo onoliko koliko može istog dana da rasproda. Nakon završetka tog posla, planira da na istoj parceli poseje šargarepu, koja, kao i krompir, voli peskovitu zemlju, što je idealno za ove dve vrste povrća u Futogu.

Ulaganja u uzgoj velika

Vidović je izjavio da se na najprometnijoj Futoškoj pijaci u Novom Sadu kilogram mladog krompira prodaje po ceni od 80 do 100 dinara. Pak sa druge strane se u većim marketima prodaje po oko 130 dinara. Nadalje je dodao da je cena na Futoškoj pijaci nedavno bila između 200 i 300 dinara. Nagli pad cena se objašnjava povećanom ponudom, s obzirom na to da su domaći povrtari počeli da iznose svoju robu sa njiva na tržište. Takođe je napomenuo da je sezona mladog krompira solidna. Trenutni prinos iznosi između 17 i 18 tona po hektaru, mada će se tačnije znati koliko je mladog krompira bilo po hektaru tek kada se celi rod izvadi.

U nastavku izjave, Vidović je istakao da su ulaganja u proizvodnju veoma velika. On je objasnio da je za seme iz Holandije ili Nemačke potrebno obezbediti oko 2.000 evra po jutru. Pored toga, potrebno je kupiti veštačko đubrivo i zaštitna sredstva, te osigurati navodnjavanje. A prilikom vađenja treba naći i angažovati radnu snagu i platiti satnice sezoncima.

Izvor: AgroTV