Naslovna Poljoprivreda Mlake leje: priprema za paradajz i druge kulture

Mlake leje: priprema za paradajz i druge kulture

71
0

Kraj zime i početak proleća je period kada većina poljoprivrednih proizvođača počinje da priprema svoje tzv. mlake leje a u kojima se obavlja sadnja paradajza, paprike, patlidžana. Pravilna priprema leja zahteva pažljivo planiranje svih aktivnosti, posebno kada je u pitanju odabir mesta, jer ovim biljkama je potrebno obilje sunčeve svetlosti i dobra drenaža. Stoga je važno osigurati da imaju barem 6 do 8 sati sunca tokom dana.

Photo by Pauline Bernard on Unsplash

„Treba izbegavati područja koja su sklona dugotrajnom zadržavanju vode, jer višak vode doprinosi češćem oboljevanju biljaka. To se odnosi i na lokacije sa jakim vetrovima jer u suprotonom vetar može oštetiti mlade biljke“, poručuje Zoran Lazarov, savetodavac za ratarstvo u vranjskoj PSSS.

Kako spremiti mlake leje?

Lazar preporučuje povrtarima da ukoliko su izloženi jakim vetrovima, obavezno koriste vetrozaštitne barijere kako bi zaštitili biljke. Takođe, naglašava važnost blizine izvora vode jer to olakšava zalivanje biljaka tokom sušnih perioda i visokih temperatura.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

„Priprema podloge podrazumeva da se zemljište na kojem će se pripremati leje dobro očisti od korova i neželjenih biljnih ostataka,“ naglašava on. „Na pripremljenoj podlozi se postavljaju već izrađeni okviri od drveta, cigle ili blokova, ili se prave na licu mesta“.

Obično se visina leje kreće između 60 i 90 centimetara. U te pripremljene okvire, na dnu se stavlja materijal za toplotnu izolaciju kao što su slama, suva trava ili stara seno. Nakon izolacionog sloja, dodaje se materijal koji će zadržavati toplotu i pružiti hranljive materije, poput stajskog đubriva, komposta ili zelenog đubriva, u debljini od 30 do 45 centimetara. Preporučuje se dodavanje otprilike 2 do 3 kilograma đubriva po kvadratnom metru.

„Tako pripremljen sloj se dobro natopi vodom koja podstiče proces razgradnje u toku koga se oslobađa toplota. Na samom kraju se preko svega dodaje sloj zemlje u debljini od 15 do 25 centimetara i predstavlja prikladnu podlogu za sadnju biljaka,“ dodaje stručnjak.

Temperaturni raspon

Nakon što se tople leje naprave, počinje se sa sadnjom biljaka. Upravo tada postaje ključno redovno pratiti optimalne temperature leja, posebno tokom hladnih dana i noći. Idealan temperaturni raspon leje varira od 21 do 30 °C, u zavisnosti od vrste biljaka koje se gaje. Ove temperature su dovoljno visoke da podstaknu brz rast biljaka. Ali istovremeno nisu previsoke da bi izazvale stres ili oštećenje biljaka. Za većinu uzgajanih biljaka, najoptimalnija temperatura za rast je između 21 i 25 °C.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

„Za precizno praćenje temperature upotrebljavati termometar. U slučaju pada temperature ispod optimalnog, neophodno je dodati dodatni materijal za stvaranje toplote ili pokriti leje kako bi ih zaštitili od hladnoće. To će doprineti da biljke ostanu neoštećene i nastave svoj normalan rast i razvoj,“ zaključuje Lazarov.

Izvor: Dobro jutro