Naslovna Blog „Mlečni put“: kozji sir sa čubrom raspametio Francuze

„Mlečni put“: kozji sir sa čubrom raspametio Francuze

102
0

Manifestacija „Mlečni put“ održala se u selu Gornja Gorevnica kod Čačka, i po svemu sudeći ova godina je bila najbogatija. Meštani, posetioci, pa i sami izlagači istakli su koliko ih je oduševio broj štandova i sama posećenost. Ljubitelji belog mrsa širom Srbije, ali i regiona, našli su se u ovom čačanskom naselju da podele svoju ljubav prema ovom nadaleko poznatom i cenjenom mlečnom proizvodu. Naravno, nije izostala ni prodaja najnovijih proizvoda, a upriličen je i adekvatan kulturno-umetnički i zabavni program, za stare kako i mlade.

Svakako je najviše pažnje pobrao jedan poseban delikates za koji je „odgovoran“ negdašnji profesor Momčilo Budimirović. Njegov kozji sir se spravlja u glazuri koju sačinjavaju hrastova kora i lekovito bilje čubar. Kao ključni deo procesa su i plemenite plesni jedinstvene sirevima profesora Budimirovića.

YouTube Screenshot
Izvor: Televizija Galaksija 32

Srba Jovanović, osnivač „Balkan Cheese Festivala“ i jedan od izlagača na „Mlečnom putu“, ima pretežno reči hvale o ovoj kreaciji profesora Budimirovića. On tvrdi da je ovaj sir jedinstven po svojoj recepturi jer nema njemu sličnog u Srbiji. Pritom, naglašava da je čubar i začin i lekovito bilje, što siru daje zdrava i lekovita svojstva. Pride, plemenite plesni koje se stvaraju tokom sirenja imaju antibakterijsko i antimikrobno dejstvo.

„To je jedan sir vrhunskog ukusa koji se smatra jednim od naših najboljih,“ ističe Jovanović. „A to su potvrdili i vrhunski poznavaoci ovog delikatese poput Francuza koji dolaze u našu zemlju kao i proizvođača drugih sireva koji profesora Budimirovića izuzetno cene. A o tome govore podaci da kada neko u Francuskoj oboli od najtežeg oblika raka, traže smrznutu kozju surutku upravo profesora Budimirovića. Inače, na Festivalu sireva Balkana u Beogradu suprug tadašnje ambasadorke Francuske je rekao da je to najbolji sir koji je probao u poslednjih pet godina. A veliki je poznavalac sireva, tako da njegova ocena najbolje govori o kvalitetu ovog sira.“

YouTube Screenshot
Izvor: Televizija Galaksija 32

„Mlečni put“ uspešan

Srba Jovanović, kao organizator sopstvenog festivala sira, je na ovu manifestaciju sa sobom poveo pobednike dotične, proizvođače koji su, po mišljenju publike, na „Balkan Cheese Festivalu“ pobrali najviše poena i pokazali najbolji kvalitet. Naravno, oni su tek par od preko 50 izlagača na ovogodišnjem „Mlečnom putu“. Među štandovima, svoje sireve je izložila i Munevera Žilić. Poreklom iz bosanskog naselja Kupres, ova domaćica je svoj asortiman predstavila ornoj publici u Gornjoj Gorevnici. „Iako sam prvi put ovde a i ovi sirevi su nepoznati jako sam zadovoljna prodajom,“ navodi Munevera. Na njenom štandu izložila je svoje sireve od kravljeg, kozjeg i ovčjeg mleka, sa začinima.

Naravno, pirotska „Mlekarska škola“ nije izostala sa ove manifestacije. Kako navodi predavač iz ove škole Aca Mančić, nikad posećeniji „Mlečni put“ nije video u životu. „Ove godine mnogo je veći odziv i zaista mi je drago zbog toga. Kvalitetni sirevi su izloženi, a kada je reč i pirotskom kačkavalju, on je za mene vrh sireva i spada u tvrde sireve. Sve je ostalo stvar ukusa, a kvalitetom svako danas ko je ovde može da se pohvali,“ ističe Mančić.

Izvor: RINA

Pogledajte i: „Mlečni put“ u Gornjoj Gorevnici ovog vikenda

Prethodni tekstPtice redom desetkuju oranice u Srbiji, ratari blago zabrinuti
Sledeći tekstSeoski turizam cveta u ivanjičkim selima