Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija „Moje stado“; još detalja o digitalnoj agrarnoj platformi

„Moje stado“; još detalja o digitalnoj agrarnoj platformi

84
0

Sećate se platforme „Moje stado“? Naravno da se sećate, s obzirom da smo vas počastili člankom o istom prethodne sedmice. E, pa, evo ga opet!

Već početkom jula, postoji očekivanje da će stanovnici gradova u Srbiji imati priliku da postanu vlasnici i „uzgajivači“ prasadi, jagnjadi i drugih domaćih životinja, čak iako žive u stanu. To su bar očekivanja Miodraga Mitrovića, osobe koja je osmislila onlajn platformu „Moje stado“, koja ima za cilj da poveže vlasnike s domaćim životinjama i farmere koji bi se brinuli o njihovom uzgoju na farmama u Srbiji.

Izvor: BizLIFE

Do sada, za stanovnike gradova u kojima je držanje domaćih životinja zabranjeno, ideja o tome da imaju prase, jagnje ili tele, i da znaju tačno „čime se hrane“, bila je samo san. Međutim, Mitrovićeva platforma nudi pristup onlajn stočarstvu, omogućavajući fizičkim licima da kupe i tove životinje na poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji, plaćajući tov u mesečnim ratama, na osnovu željene težine životinje i potrošnje hrane.

Mitrović ističe da platforma ima pouzdane ugovore i opšte uslove poslovanja kako bi i farmeri i korisnici bili zaštićeni. Ako korisnik propusti plaćanje mesečne rate, platforma obustavlja tov, ali životinja se isporučuje korisniku u trenutnoj težini.

Image by Racool_studio on Freepik

Osim onlajn farme, platforma takođe nudi onlajn pijacu, što je ideja koja je nastala 2020. godine tokom pandemije koronavirusa, kada su izlasci i posete prodavnicama i pijacama bili ograničeni. Mitrovićev cilj je da platforma pruži informacije o svemu što nudi jedno poljoprivredno gazdinstvo, od životinja do gotovih proizvoda kao što su suhomesnati i mlečni proizvodi, jaja, džemovi, med i ajvar.

„Moje stado“ svi bi hteli rado

Interesovanje za ovakav način stočarstva postoji sa obe strane, izjavio je Svetozar Krstić iz Beograda, koji je najavio planove da bude među pionirima u onlajn farmiranju u Srbiji.

AI generisana fotografija
Softver: Hotpot.ai

Krstić je rekao da ima nekoliko razloga zašto želi da se bavi onlajn farmiranjem. Istakao je da veruje da je kvalitet domaćeg mesa znatno bolji od uvoznog. Samim tim, dodaje on, građanin Srbije nema ni vremena ni mogućnosti da drži, na primer, prase u gradu. Naglasio je važnost mogućnosti da uvek može da prati i obiđe svoje grlo. Dodao je da mu je mogućnost plaćanja na rate korisna jer ne opterećuje budžet kao kada bi morao dati odjednom veliku sumu novca za svinju. Takođe je istakao da je kvalitet autohtonih sorti već dobro poznat.

Ljubinka Stašević iz Mionice je izjavila da je ideja veoma interesantna i za poljoprivredna gazdinstva. Istakla je da veruje da će ideja biti uspešna, s obzirom na ozbiljan potencijal tržišta širom zemlje. Dodala je da njihovi kapaciteti nisu veliki jer žele da pruže kvalitet, a ne kvantitet. Kako dodaje, cilj im je da potrošači prepoznaju šta je domaće, a šta uvezeno.

Izvor: Moje stado – zvanična Instagram stranica

Osnivač Miodrag Mitrović je izjavio da se posao na platformi „Moje stado“ privodi kraju. Dodao je da je preostalo samo da se završe nekoliko tehničkih detalja oko plaćanja, kao i da se obavi probni rad, nakon čega će onlajn farma biti dostupna svima.

Izvor: 24 Sedam