Naslovna Poljoprivreda Mraz i dalje saleće voće (i kako neće, i kako hoće)

Mraz i dalje saleće voće (i kako neće, i kako hoće)

368
0

Voćarstvo Srbije ima jedan, reklo bi se nerešiv problem po pitanju sopstvene profitabilnosti. Naime, voćari su zabrinuti da se ne pojavi mraz koji bi mogao ozbiljno i skoro nepovratno da ošteti biljke koje su pred cvetanjem. Pripreme su neophodne i za suočavanje sa sušom tokom leta, kao i sa gradom i olujama. Stručnjaci naglašavaju da ulaganje u zaštitne sisteme predstavlja investiciju, a ne trošak.

Image by Jaesung An from Pixabay

Niske temperature tokom januara i februara dovelo su do razvoja pupoljaka na voćkama, što stvara rizik od mraza. Svaki pad temperature ispod nule može ozbiljno ugroziti rod.

Janko Lužanin, voćar iz Miokovaca kod Čačka, ističe da situacija zavisi od sorte voća i lokacije, te da su rizici prisutni sve do kraja marta ili početka aprila. Dragiša Ignjatović, voćar iz sela Grgure kod Čačka, tvrdi da je preduzeo sve neophodne korake kako bi zaštitio svoje voćnjake, ali ističe da je sada situacija van njegove kontrole, te da je rodnost voća podložna nepredvidivim vremenskim uslovima.

Image by Christine JAMIN from Pixabay

Mraz nije jedina klimatska nepogoda koja ruinira voće

Da bi se voćarima pružila adekvatna zaštita od potencijalnih mrazeva, stručnjaci preporučuju implementaciju savremenih tehnologija. Oni naglašavaju da ulaganje u ove tehnologije predstavlja investiciju, a ne trošak, posebno imajući u vidu da država vraća 50% uloženih sredstava.

Korišćenje antifrost sistema označeno je kao efikasan način zaštite voćnjaka od niskih temperatura. Ova tehnologija primenjena je ne samo kod jabučastog voća, već i kod koštičavih, poput trešanja i kajsija. Pored toga, moguće je koristiti i vetro-turbine, kao i taktiku unošenja toplote u voćnjak putem raznih metoda, uključujući i primitivnije tehnike kao što su bale slame.

Image by Jaesung An from Pixabay

Iako klimatolozi predviđaju toplije proleće od uobičajenog, rizik od mraza i dalje je prisutan, posebno u nižim predelima. Voćari će se suočiti sa izazovima koje donose klimatske promene. A posebno je kritično za voće koje sazreva kasnije i podložno je štetama od visokih temperatura i suše.

Protivgradne mreže postaju neophodne zaštite, ne samo od grada već i od ekstremnih temperatura. Iako će izazovi biti prisutni, očekuje se da će ovogodišnji prinos voća biti znatno veći u poređenju sa prošlom godinom, s naglaskom na vrste poput šljive, jabuke i kruške koje su imale povoljne vremenske uslove za razvoj.

Izvor: Top Press