Naslovna Poljoprivreda Mraz, leto, Aprilska nagrada, subvencije: jutarnje vesti iz agrara

Mraz, leto, Aprilska nagrada, subvencije: jutarnje vesti iz agrara

109
0

Mraz je bio opak, leto će biti teško, Aprilska nagrada je dodeljena, a subvencije tek treba da se dele. Šta sve ovo znači? Kome? Čemu? Idemo napred – nove vesti!

Image by Jaesung An from Pixabay

Šta je sve pokosio mraz?

Mraz i sneg prouzrokovali su štetu na voću i povrću u regionu oko Čačka, Kraljeva i Ivanjice, posebno pogađajući šljive, višnje, vinovu lozu, krompir i kukuruz, izjavili su u Institutu za voćarstvo u Čačku za agenciju Beta.

Prema Institutu, stepen štete od mraza varira u zavisnosti od faze u kojoj se voće nalazi. U voćnjacima u okolini Čačka, Ivanjice i Kraljeva, plodovi šljiva su već bili formirani, pa se prema prvim procenama šteta na njima kreće od 80-100%.

Image by Christine JAMIN from Pixabay

Višnje i trešnje, čiji su plodovi takođe bili formirani, pretrpele su oštećenja u većini voćnjaka, zajedno sa jabukama, kruškama, malinama, kajsijama, orasima i vinovom lozom. Sneg je slomio izdanke malina u malinjacima u ivanjičkom kraju, pri čemu šteta još uvek nije precizno procenjena.

Kakvo nas leto očekuje?

Loše vremenske prilike u trenutku, kao i predviđene temperature za naredni period, će smanjiti prinos mnogih ratarskih kultura, uključujući i uljanu repicu. Prema izjavi Ane Marjanović Jeromela, stručnjakinje iz novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo za Radio Novi Sad, na usevima je zabeleženo prisustvo štetnih organizama.

Image by etheriel from Pixabay

Izuzetno topli dani i suša su negativno uticali na stanje useva, što je rezultiralo ubrzanjem vegetacije za oko dvadeset dana. Biljke ne samo da su ranije dosegle određene faze rasta, već te faze prolaze izuzetno brzo. Postoji zabrinutost u pogledu uspešnog cvetanja i oprašivanja stranooplodnih biljaka. Dodatni problem predstavlja vetar, koji dodatno isušuje gornji sloj zemljišta. Takođe, glodari su tokom jeseni, zime i početkom proleća pričinili značajne štete.

Kome ide Aprilska nagrada i zašto?

Farma koza u selu Bela reka je nagrađena Aprilskom nagradom grada Šapca za doprinos razvoju sela, poljoprivrede i mesnih zajednica. Porodica Dobrić već godinama aktivno učestvuje u radu na poljoprivrednom gazdinstvu, a Đorđe Mijailović, novinar jutarnjeg programa „Probudi se“, istražuje kako izgleda njihova svakodnevica.

„Zgrada_Trijumf,_Šabac_001“,
foto: Ванилица, licencirano pod CC BY-SA 4.0
Izvor: Wikimedia Commons

Reporter nam prenosi informacije o broju koza koje imaju Dobrići i objašnjava razloge zbog kojih su dobili priznanje grada. Laureat Aprilske nagrade grada Šapca, Vladimir Dobrić, dao je izjavu za TV Nova tom prilikom.

Koje nove subvencije dobijamo?

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu AP Vojvodine objavio je konkurs za finansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje, kao i opreme za unapređenje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka u 2024. godini.

Izvor: Shutterstock/Miljan Zivkovic

Glavni cilj konkursa je proširenje površina koje su opremljene sistemima za navodnjavanje u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, uz istovremenu zaštitu zemljišta od mraza i korova, kao i poboljšanje uslova rasta biljaka kroz unapređenje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima.

Odobravanje sredstava je u vidu bespovratne pomoći, namenjene nabavci opreme i sistema za navodnjavanje, opremanju bunara, nabavci pumpi i agregata za navodnjavanje, kao i nabavci sistema za navodnjavanje veštačkom kišom, subirigaciju i materijala za pokrivanje kultura radi zaštite kad su mraz i korov u pitanju.

Izvor: Shutterstock/Djalek

Ukupan budžet konkursa iznosi 370.000.000,00 dinara. Maksimalni iznos bespovratnih sredstava po projektu ne može preći 7.000.000,00 dinara (odnosno 7.700.000,00 dinara). Minimalni iznos koji se može aplicirati je 21.000,00 dinara, a za razmatranje se uzimaju u obzir samo prijave čija je vrednost investicije 35.000,00 dinara ili veća. Pri obračunu, vrednost investicije se uzima bez PDV-a.

Sredstva će biti dodeljivana u iznosu do 60% prihvatljivih troškova investicije, odnosno do 70% za nosioce gazdinstva koji su žene, lica mlađa od 40 godina, zadruge ili ako se radi o području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Rok za podnošenje prijava je do 24. maja 2024. godine.

Izvori: N1, RTV, Nova, AgroTV