Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Mraz uticao na pčele! Kako rešiti problem (i priča o jednom pčelaru...

Mraz uticao na pčele! Kako rešiti problem (i priča o jednom pčelaru iz Prijepolja)

68
0

Kako i koliko su pčele pod uticajem recentnih mrazeva koji su za ovih nekoliko dana prošli Srbiju? Ima li rešenja za potencijalne probleme? I šta se to krčka u Prijepolju? Za vaše vesti o medu i pčelarstvu, znate i sami proceduru – čitajte dalje.

Izvor: Bolja zemlja

Kako pčele stradaju od mraza?

Pored ratarstva, voćarstva i povrtarstva, iznenadni pad temperature takođe je imao negativan uticaj na pčelarstvo, izazivajući temperaturni šok kod pčelinjih zajednica i očekuje se da će se to odraziti na prinos meda, ističu pčelari.

Pad temperature sa trideset stepeni Celzijusa na svega sedam, neizbežno će imati posledice i na proizvodnju meda i na same pčelinje zajednice. Nagli preokret u vremenskim uslovima poremetio je pčele i uticao na maticu, što će rezultirati smanjenim prinosom meda, s obzirom na to da je već sada jasno da od bagremove paše neće biti ništa.

Foto: Pixabay

Ovo potvrđuje i činjenica da su vremenski uslovi pre ovog preokreta bili idealni za pčele, pa čak su mnogi iskusni pčelari smatrali da su možda i najbolji do sada. Izvesno je da će i sledeća, lipova paša, malo ranije početi, a pčelari se nadaju da ih vreme neće izneveriti.

Praćenje stanja u pčelinjacima, na inovativan način

Emir Hašimbegović iz Prijepolja, koji je elektroinženjer po struci, na originalan način povezao je svoju strast prema elektronici i pčelarstvu. Na prvi pogled, ove dve oblasti zvuče kao potpuno nekompatibilne, ali ipak postoji njihova međusobna povezanost. Hašimbegović je, inspirisan patentima sa Zapada, osmislio GSM-SMS vagu koja meri prinos meda koji pčele donose u košnicu.

Foto: Pixabay

„To je digitalni uređaj koji prati stanje meda u smislu prinosa i gubitka i obaveštava vlasnika putem SMS poruke, što se pokazalo izuzetno korisnim naročito pčelarima čiji su pčelinjaci udaljeni tokom sezone“, veli Hašimbegović.

Hašimbegović se nedavno upustio u pčelarstvo. Bio je svestan postojanja takvih vaga, ali želeo je da samostalno konstruiše svoj proizvod koji bi zadovoljio potrebe jednog pčelara. Njegova GSM-SMS vaga prati sve aspekte pčelinjaka – temperaturu okoline, vlažnost, ukupnu težinu košnice i dnevni prinos meda.

„U njoj ima modul za slanje SMS poruke,“ dodao je Hašimbegović. „On prati stanje meda u košnici, a zatim u određenom vremenskom periodu obaveštava svog vlasnika. Mnogi pčelari drže svoje pčele u udaljenim mestima što često predstavlja dodatni napor da ih obilaze. Ova vaga omogućava da budete udaljeni i na stotine kilometara od košnica, a da u svakom trenutku znate sta se u njima dešava“.

Kada je Hašimbegović konstruisao jednu vagu za sopstvene potrebe, kolege pčelari su primetili njenu korisnost i zatražili od njega da im takođe napravi GSM-SMS vagu. Ovaj pčelar namerava da ovaj svoj patent ponudi na prodaju svima kojima je potreban. „Uz kupovinu, koja je moguća na rate, dobijate i garanciju i održavanje ovog unikatnog „made in“’ Prijepolje proizvoda“, naglasio je Hašimbegović.

Izvori: Dnevnik, 24 Sedam