Naslovna Poljoprivreda MUP apeluje građane da ne pale žetvene ostatke

MUP apeluje građane da ne pale žetvene ostatke

253
0

Ministarstvo unutrašnih poslova (MUP) Republike Srbije je uputilo apel građanima da ne pale žetvene ostatke na otvorenom prostoru. Paljenjem trave i niskog rastinja, ističu iz MUP-a, može dovesti do velikih požara i ugrožavanja života.

MUP i aktivnost oko požara

Davor Vidović, Pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a, je uputio apel građanima prošlog četvrtka. „Paljenjem trave i niskog rastinja na otvorenom, posebno u blizini šuma, može dovesti do velikih požara i ugrožavanja života i zdravlja ljudi, kao i velike imovinske štete“, upozorio je. Tom prilikom je dodao da su prethodne godine vatrogasci-spasioci intervenisali na gašenju 31.334 požara. Polovina tih požara, posebno je naglasio Vidović, bili su na otvorenom, upravo rezultat praksi kao što je paljenje strnika i žetvenih ostataka. U požarima je nažalost tragično izgubilo život šest osoba. Povređeno je ukupno 25.

Izvor: Ministarstvo unutrašnjih poslova (slika u javnom domenu)
Logo kreirao: Smiroje

Stroge kaznene mere

Vidović je podsetio da je paljenje strnika i žetvenih ostataka zakonski kažnjiv čin. U svojoj izjavi, podsetio je da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje strnjih ostataka useva, smeća i biljnih ostataka. Za nepoštovanje te odredbe Zakonom za pravna lica zaprećena je kazna od 300.000 do milion dinara. Za fizička lica kazneni iznos je 10.000 dinara.

Loženje vatre u šumama je takođe zakonski zabranjeno. Isto važi i za bilo kakvo paljenje vatre na udaljenosti od šume koja je manja od 200 metara. Sagovornik je podsetio da je zaprećena kazna za nepoštovanje ove odredbe između 10.000 i 50.000 dinara.

Požar u Carskoj bari

Podsetićemo da je krajem juna opšitna Kula objavila naredbu gde se zabranjuje paljenje žetvenih ostataka na njivama. Uz zabranu, Opština je izdala i saopštenje koje detaljnije pojašnjava uslove i načine delovanja u slučaju požara. Požari na srpskim njivama nažalost nisu novost. Tokom prethodnih pet godina, broj nekontrolisanih požara se množio, pogotovo u ruralnim područjima. Gotovo uvek je glavni uzrok bilo paljenje od strane ljudske ruke. Domaća poljoprivredna struka redovno upozorava ratare da ne pale ostatke slame i strnjike, poput pomenute uredbe u Kuli i apela MUP-a prošle sedmice. Međutim, ne nazire se kraj dotičnoj praksi koja redovno ugrožava živote i negativno utiče na ekosistem.

Izvor: Beta

Pogledajte i: Zabrana paljenja žetvenih ostataka u Kuli

Prethodni tekstNestlé Srbija i regenerativna poljoprivreda
Sledeći tekst„Niš, moj grad“ postavio svoje zahteve