Naslovna Poljoprivreda Nacionalna konvencija posvećena zdravlju životinja i hrani održana u PKS

Nacionalna konvencija posvećena zdravlju životinja i hrani održana u PKS

85
0

U Privrednoj komori Srbije održana je Nacionalna konvencija posvećena zdravlju životinja, bezbednosti i kvalitetu hrane u Srbiji. Na njoj su učestvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije. Drugi gosti su bili reprezenti Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i drugi eksperti.

YouTube Screenshot
Izvor: Privredna komora Srbije

Cilj skupa bio je naglasiti ključne izazove u zaštiti zdravlja životinja i proizvodnji sigurne i visokokvalitetne hrane u Srbiji. Naglašeno je da je zdravlje životinja ključno za sigurnost i kvalitet hrane, te stoga kontrola počinje već u primarnoj proizvodnji, u štali i na farmi. Organizatori konferencije bili su Ministarstvo poljoprivrede Srbije, Privredna komora Srbije (PKS), Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Nacionalna konvencija: uspesi i postavljena pitanja

Miloš Milovanović, stručnjak za podršku investicijama u agrobiznisu iz FAO, izjavio je da se događaj u PKS-u fokusira pretežno na svinjarsku proizvodnju i prezentaciju rezultata projekta implementiranog od sredine 2020. godine. Projekat je usmeren na proučavanje zaraznih bolesti, njihov prenos, s posebnim naglaskom na svinjsku kugu. Milovanović ističe da je glavni cilj projekta jačanje kapaciteta, posebno u privatnom sektoru, kako bi se efikasno suprotstavili afričkoj kugi svinja, zahtevajući dugotrajnu i istrajnu borbu.

Izvor: PKS

„To je veliki izazov koji je krenuo sa Istoka Evrope pre deset godina i širi se. Evo pre nekoliko nedelja smo imali prve slučajeve i u Crnoj Gori. Budući da je ova bolest vrlo uporna, teško ju je iskoreniti, i ona zato zahteva veliki i zajednički napor i javnog i privatnog sektora kako bi bila stavljena pod kontrolu i poljoprivrednici, odnosno proizvođači svinja, bili što manje ugroženi,“ naglasio je Milovanović.

Kako je istaknuto, ovaj projekt je regionalna inicijativa koju su zajedno sproveli FAO i EBRD u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji. To je zato što se afrička kuga svinja smatra regionalnim izazovom, te stoga ne može biti isključivo nacionalna odgovornost.

Izvor: PKS

„Na ovom projektu smo radili sa privatnim i sa javnim sektorom, ali je ipak naš fokus bio pre svega pomoći privatnom sektoru. Imali smo veliki broj radionica, obuka, treninga sa proizvođačima svinja, kako sa malim proizvođačima, tako i sa većim kompanijama i oni su imali organizovaniji način bavljenja svojom svinjarskom proizvodnjom,“ rekao je Milovanović.

Istakao je da su sarađivali i s lovcima, odnosno upravnicima lovišta, s obzirom na to da su divlje svinje jedan od prenosača afričke kuge svinja. Apostrofirao je kako su im pružili smo obuku i informisali ih o rizicima koje afrička kuga svinja nosi. Takođe je pružen i trening o postupanju u takvim situacijama.

YouTube Screenshot
Izvor: PKS

Afrička kuga svinja: šta dalje?

Načelnik veterinarske inspekcije u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, Ljiljana Ivanjac, izjavila je da će njihova služba nastojati primeniti sve rezultate navedenog projekta.

„Mi se zalažemo za to da u ovim trenucima jedan svet i jedno zdravlje treba da bude zvezda vodilja za sve nas. Ka tom cilju praktično idemo u smislu razmene informacija, saradnje sa drugim službama, ne samo veterinarskim, već i ministarstvima zdravlja, ekologije i drugim službama koje su uključene u ovu jako bitnu i zajedničku temu,“ veli Ivanjac.

YouTube Screenshot
Izvor: PKS

Naknadno je istakla da se afrička kuga svinja trenutno pojavljuje sporadično u Srbiji. Prisutna je, veli, na gazdinstvima sa niskim intenzitetom.

„Trenutno imamo osam okruga gde je bolest prisutna. Ali nepovoljno je za nas što se ova bolest pojavljuje u okruženju, u Crnoj Gori. To nas praktično diže na jedan viši nivo opreza. To znači da moramo biti spremni eventualno na neke nove iskušenja. U nekim novim pravcima. Da štitimo naše granice. Ali i da sarađujemo svi zajedno u pravcu razmene informacija“ dodala je. Pritom je pomenula da je od pojave bolesti u Srbiji do sada eutanazirano 78.244 zaraženih svinja.

Izvor: AgroTV