Naslovna Poljoprivreda Nadun buraga kod krava (i kako ga lečiti)

Nadun buraga kod krava (i kako ga lečiti)

68
0

Nadun buraga, odnosno timpanija, je relativno često oboljenje preživara. Obično se nadun javlja kao posledica naglog razlaganja pojedene hrane. Među tom hranom spadaju:

  • Lucerka
  • Detelina
  • mlada trava
  • grašak
  • pasulj
  • lišće kupusa
  • sitno mlevene žitarice.
YouTube Screenshot
Izvor: DR YEDLA ANIMAL DOCTOR

Kao posledica ovih procesa, dolazi do formiranja pene i prekomernog nakupljanja gasova u predželucima (buragu i mrežavcu), što rezultira rastezanjem zida ovih organa. Ova bolest ima brz tok, kratko traje i ako se životinji ne pruži adekvatna pomoć, može dovesti do njenog uginuća za svega nekoliko sati. Ona ima složenu prirodu i nastaje usled različitih grešaka u ishrani, kao što su nagla promena u vrsti hrane, prelazak sa mleka na grublje obroke kod teladi, konzumiranje mladih i sočnih krmiva s visokim sadržajem vode i belančevina, a niskim u celulozi, kao i konzumiranje smrznute, pokvarene hrane koja se lako fermentiše, i tako dalje.

Primećeno je da su neka grla podložnija nadimanju od drugih, pri čemu je ta sklonost često nasledna. Pena se najčešće formira 1-2 sata nakon konzumiranja sveže zelene krme ili paše. Ukoliko se pena neprekidno stvara, a nema podrigivanja ili drugih načina eliminacije gasova, oni će se nagomilavati i pritiskati srce i pluća, što može dovesti do uginuća životinje usled gušenja.

Izvor: Bolja zemlja

Kako sanirati nadun?

Terapija za nadun se sastoji od davanja preparata koji razlažu penastu masu i sprečavaju nastajanje nove u predželucima (metilsilikoni). Najbolje ih je primeniti uz dodatak ulja (poput maslinovog ulja ili svinjske masti). Ovi lekovi se unose u životinju sondom kroz usta ili pomoću dugih igala (kanile) direktno kroz trbušni zid, s leve strane. Sonda se koristi i za uklanjanje viška gasa koji se nalazi iznad sadržaja buraga. Postupak se sprovodi tako što se podmazana gumena sonda stavlja u usta životinje i polako gura ka jednjaku. Životinja proguta sondu sve dok ne dođe do buraga i dok gas ne počne da izlazi kroz nju.

Ako se tokom sondiranja gas ne oslobađa, možda je u pitanju penasti nadun ili sonda nije u buragu. U slučaju ozbiljnog nadutosti koja zahteva hitnu intervenciju ili kada je sondiranje nemoguće, može se izbušiti burag (troakiranje) troakarom ili nožem, obično u predelu leve strane grla. Šiljak troakara treba biti usmeren prema laktu prednje desne noge. Gas se postepeno ispumpava povremenim zatvaranjem otvora kanile prstom, jer bi nagli pad pritiska u buragu mogao dovesti do gubitka svesti kod životinje. Troakar može ostati u buragu nekoliko dana, a gas ili lekovi se mogu izvlačiti ili davati po potrebi kroz kanilu.

Image by Afif Ramdhasuma from Pixabay

Ako troakiranje nije dovoljno da spasi životinju, može se izvesti hirurška intervencija poznata kao ruminotomija. Ovaj postupak podrazumeva pravljenje reza na koži dužine od 10 do 20 cm, kroz koji se burag izvlači, seče i uklanja najmanje 1/3 njegovog sadržaja. Ruminotomiju može izvesti samo kvalifikovano osoblje. Nakon izlečenja, životinji se narednih 7-10 dana daje dijetalna hrana.

Izvor: Dobro jutro