Naslovna Poljoprivreda Najbolje vino u Srbiji: konkurencija oštra

Najbolje vino u Srbiji: konkurencija oštra

110
0

Tradicionalni izbor za najbolje vino magazina Vino.rs ove godine je bio težak zbog rastućeg broja vinarija i sve boljih „etiketa“.

U tradicionalnom godišnjem izboru za najuticajniji vinski magazin u regionu, ove godine se ističe veća konkurencija u odnosu na prethodne godine, zbog povećanja kvaliteta. Srbija, kako tvrde organizatori izbora, sve više zauzima prestižno mesto među zemljama koje su prepoznate po proizvodnji vrhunskih vina.

Foto: Vinarija „Nikad nije kasno“

U 23 različite kategorije, priznanja su dodeljena najboljim vinima i vinarijama u Srbiji, a procene su vršene od strane domaćih vinskih stručnjaka, vinara, enologa, ugostitelja, somelijera, trgovaca vinima i vinskih novinara. Ovi stručnjaci pažljivo su pratili inovacije vinskih kuća tokom 2023. godine.

Pobedničko vino: kategorije i izabranici

„Cabernet Sauvignon Grand Reserva 2017“ vinarije „Radovanović“ iz Krnjeva je bilo proglašeno za najizuzetnije crveno vino u 2023. godini.

Izvor: Wine Vision by Open Balkan zvanični sajt

U kategoriji belih vina, najviše priznanje pripalo je vinu „Sovinjon blan Ex Cathedra 2021“ iz vinarije „Erdevik“, koja je takođe dobila titulu najbolje vinarije.

Vinarija „Vertiz“ se istakla s najboljim roze vinom pod nazivom „Eau de Rosé 2022“, dok je najbolje penušavo vino bilo „Eclater 2018“ iz vinarije „Zvonko Bogdan“.

Photo by Kevin Kelly on Unsplash

Kada su u pitanju lokalne autohtone sorte, „Bukovski Cuvee 2019“ iz negotinske vinarije „Matalj“ i „Grašac 2020“ iz vinarije „Vinčić“ su se istakli kao pobednici.

U kategoriji organskih vina, „Dionizije 2019“ iz vinarije „Jović“ i „Furmint Kew 2019 Sagmeister“ su proglašena najboljim, dok je u kategoriji oranž vina trijumfovao „Morange 2018“ vinarije Milijana Jelića.

Pored toga, izabrana su i najbolja desertna vina, kao i vina s najboljim odnosom cene i kvaliteta. Ovo predstavlja poseban interes za potrošače.

Ova nagrađena vina će biti predstavljena na specijalnim degustacijama u gradovima Zagrebu, Ljubljani i Sarajevu.

Foto: Youtube/Printscreen

Naravno, diskutovalo se i o najboljoj vinskoj manifestaciji ove godine. U drugoj uzastopnoj godini, „Wine Vision by Open Balkan“ ponovo je proglašen za najbolju manifestaciju i vinski brend u Srbiji u drugim kategorijama. Vinarija „Jović“ iz okoline Knjaževca dobila je priznanje kao najbolja mala vinarija. Naziv najbolje mlade vinarije pripao je firmi „Lakićević“ iz Leposavića na Kosovu.

Vinariji „Atelje vina Šapat“ u Slankamenu dodeljeno je priznanje za najveći doprinos vinskom turizmu. Sa druge strane, organska vinarija „Imperator“ s Fruške gore odabrana je kao vinarija s najboljim dizajnom vinskih etiketa.

Izvor: 24 Sedam