Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Naučnici upozoravaju: Insekti izumiru i to nikako ne valja!

Naučnici upozoravaju: Insekti izumiru i to nikako ne valja!

Gubitak staništa, zagađenje, uključujući štetne poljoprivredne prakse, klimatske promene, prekomerna eksploatacija i istrebljenje određenih vrsta, doprinose dokumentovanom smanjenju populacije insekata.

699
0

Svakodnevno širom sveta sve više insekata izumire, a stručnjaci upozoravaju da to može biti pogubno po čovečanstvo.

Gubitak staništa, zagađenje, uključujući štetne poljoprivredne prakse, klimatske promene, prekomerna eksploatacija i istrebljenje određenih vrsta, doprinose dokumentovanom smanjenju populacije insekata.

„Njihovim gubitkom ne gubimo samo jedan deo slagalice, već i biomasu, neophodnu da bi se nahranile druge životinje u lancu, gubimo jedinstvene gene i supstance koje bi jednog dana mogle da doprinesu u lečenju bolesti i ekosisteme od kojih zavisi čovečanstvo“, navodi Pedro Kaldoso sa Univerziteta u Helsinkiju.

Funkcije ekosistema koje on spominje obuhvataju i oprašivanje, jer većina useva zavisi upravo od insekata. Pored toga, značajni su za razgradnju, jer doprinose ciklusu hranljivih materija.

Foto: Pixabay

Praktična rešenja

Naučnici takođe predlažu moguća rešenja koja bi pomogla da se smanji i izbegne dalji gubitak insekata i njihovo izumiranje. Posebno ističu saradnju civilnog sektora sa kreatorima politike koja je od suštinske važnosti za budućnost insekata.

„Iako male grupe ljudi mogu lokalno uticati na očuvanje insekata, za dobre rezultate ipak je potrebna kolektivna svest i globalno koordinisan napor za popis vrsta, njihovo praćenje i očuvanje“, objašnjava profesor sa fakulteta u Južnoj Africi Mihael Samvais.

Ideje kako smanjiti izumiranje insekata:

– izbegavajte često da kosite travu
– sadite matične biljke, mnogim insektima su potrebne samo one kako bi preživeli
– izbegavajte pesticide
– ne dirajte stara drveća, panjeve, lišće
– napravite „hotel“ za insekte sa malim horizontalnim otvorima koji mogu da budu njihova gnezda
– smanjite emisiju ugljen-dioksida, to utiče na insekte jednako kao i na druge organizme
– volontirajte i pomažite organizacije za zaštitu životne sredine i insekata