Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Nauka pokazala – mazite telad i davaće više mleka

Nauka pokazala – mazite telad i davaće više mleka

Bolji odnosi su važni jer se smanjuje svakodnevni stres kod životinja, jer što vas bolje poznaju, one će biti manje uznemirenije. Kvalitetniji odnosi sa životinjama su značajni i za farmera, poljoprivrednika, koji pored ljubavi koje dobijaju od životinja imaju i ekonomske koristi.

681
0
Foto: Pixabay

Koju god životinju da čuvate na farmi, ona vam dođe kao ljubimac. Bez obzira na to što su vam možda svinje, krave, telad smeštene na posebnoj farmi, u štali, ipak su oni živa bića i važno je da izgradite kvalitetat odnos sa vašim životinjama.

Bolji odnosi su važni jer se smanjuje svakodnevni stres kod životinja, jer što vas bolje poznaju, one će biti manje uznemirenije. Kvalitetniji odnosi sa životinjama su značajni i za farmera, poljoprivrednika, koji pored ljubavi koje dobijaju od životinja imaju i ekonomske koristi.

Foto: Pixabay

Tako je jedno istraživanje u Nemačkoj pokazalo da redovno milovanje teladi ne samo da poboljšava odnos životinje i čoveka, već utiče na kilažu teladi, što za posledicu ima veći prinos mleka kasnije kada porastu.

Korist i za poljoprivrednika

Uvek je bilo poznato da goveda i druge domaće životinje vole i uživaju u nežnim interakcijama, poput milovanja i umirujućih razgovora, a jedna studija u Nemačkoj je i u praksi dokazala kako od bliskijeg odnosa sa životinjama ima korist i sam poljoprivrednik.

Foto: Pixabay

Istraživači su želeli da shvate efekte nežnih interakcija tokom prve dve nedelje života teleta, pod uslovima koji se nalaze u komercijalnim mlečnim farmama.

Oni su za svoju studiju odabrali su 104 ženke novorođene teladi Holstein-Frizije na komercijalnoj farmi mleka i podelili ih u dve grupe. Telad u jednoj grupi su svakodnevno milovana po 3 minuta tokom prvih 14 dana svog života, dok su ostali članovi grupe bili lišeni ove ljudske interakcije.

Pored dodira, koji je zapravo bilo blago tapkanje na donjem delu vrata, sa životinjama se i pričalo blagim i umirujućim tonom.

„U ranijim istraživanjima, naš tim je otkrio da krave posebno uživaju kada se tapkaju na ovom mestu. Otkucaji srca životinja čak i padaju tokom milovanja“, kaže Stefani Lurzel sa Instituta za stočarstvo i dobrobit životinja iz Beča.

Telad su te interakcije shvatila kao pozitivne što je pokazao i visok nivo istezanja vrata koje se obično primećuje kod društvene interakcije odraslih krava i tumači se kao znak opuštenosti.

Foto: Pixabay

Mažena telad imaju manji strah od ljudi

Da bi ispitali ishod ovih nežnih interakcija, istraživači su u trećoj nedelji života teladi primenili jedan mali test, poznat kao test izbegavanja na daljinu. Ovaj test pomaže da se utvrdi kvalitet odnosa životinja i čoveka merenjem udaljenosti na kojoj tele izbegava da mu se poznata osoba približi sa prednje strane.

Udaljenost izbegavanja je manja za telad sa manje straha od ljudi, dok je veća za one koji se više plaše ljudi.

Ovaj jednostavan test otkrio je da su telad koja su doživela nežne interakcije tokom rane faze svog života pokazala manju udaljenost izbegavanja od teladi koja nisu bila mažena.

„Ovaj test jasno pokazuje da redovno milovanje ima pozitivne efekte na odnos čovek i životinja,“ ističe Lurzel i dalje preporučuje poljoprivrednicima da redovno maze telad, makar dnevno i po tri minuta jer će to imati samo pozitivne efekte.

Merenja telesne težine tri meseca nakon rođenja pokazala su da su mažena telad bila teža od onih koji nisu. Prosečan dnevni porast telesne mase je iznosio 3-7 odsto više kod teladi koji su imali nežne interakcije sa ljudima, što pokazuje da ova interakcija ima direktan uticaj na povećanje telesne mase teleta.

Foto: Pixabay

„Dnevni porast telesne težine teleta u našoj studiji bio je oko 3 procenta veći od kontrolne grupe. To bi značilo oko 50 kg više mleka po kravi godišnje“, kaže Lurzel.

Istraživači pretpostavljaju da ona telad koja su bila mažena imala su niže reakcije na strah u odnosu na ljude i bila su u mogućnosti da izdvoje više energije za rast.

Ne dozvolite da vaša životinja bude usamljena

Branislava Pantelić, diplomirani inženjer stočarska i stručni saradnik za stočarstvo saglasna je da je važno uspostaviti blizak kontakt sa životinjama i da nije nikakva sramota da mazite i pričate sa kravom, svinjom ili bilo kojoj drugom domaćom životinjom.

„Ako vi pružite ljubav nekom život  u početku, ona će steći poverenje u vas i naravno da će vam uzvratiti ljubavlju, ali i kasnije boljim proizvodima koje daje. Ne treba gledati na životinju kao na izvor zarade, niti su pribor za rad, već su živa bića“, kaže Branislava.

Foto: Pixabay

Ona dalje ističe da ako odvojimo iz nekog razloga telad od majke po rođenju, onda mi moramo da im pružimo ljubav i pažnju kako životinja ne bi patila ili bila usamljena.

„Svaka životinja je društveno biće i ako je voljeno ono će uzvratiti na isti način i pružiće kasnije svoj maksimum, nekada to znači više mleka ili neke druge proizvode, a nekada će vam se naći kada ste vi loše volje ili pak pomoći u nevolji“, ističe Branislava i dodaje da postoje čak i podaci da maženje krava pomaže i ljudima da se osećaju bolje.