Naslovna Vinogradarstvo i proizvodnja vina Navođenje sadržava vina na boci: koliko je to moguće da se desi...

Navođenje sadržava vina na boci: koliko je to moguće da se desi u Srbiji?

105
0

Od ove godine na etiketi istaknutoj na boci vina jedna od obaveznih informacija jeste navođenje nutritivne vrednosti na deklaraciji.

Image by freepic.diller on Freepik

Prema propisima Evropske unije, koji važe i za proizvođače vina iz Srbije koji izvoze na to tržište, ovaj zahtev se odnosi na sva vina proizvedena nakon 8. decembra 2023. Vina koja su proizvedena pre tog datuma još uvek mogu biti prodavana u maloprodaji bez dodatnih informacija na etiketama.

Ovo znači da će ubuduće kupci imati više informacija o proizvodu, uključujući kalorijsku vrednost na 100 mililitara, spisak sastojaka i najkraći rok trajanja. Sastojci koji će morati biti navedeni uključuju komercijalne kvasce, dodati šećer, boje i sve ostale upotrebljene aditive. Da li ove novine mogu uskoro očekivati i potrošači u Srbiji?

Foto: pixabay QuinceCreative

Koliko će proizvodnja vina u Srbiji beneficirati od novih pravila

Prema Stevanu Rajti, koji je direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije, ove informacije su izuzetno korisne za potrošače. Neke domaće vinarije već su počele da se prilagođavaju ovim propisima, jer inače neće moći da izlažu svoja vina na tržištu EU.

„Zašto su ove informacije važne? Pre svega zato što se na svim tržištima i sve više pojavljuju „lažna” vina: brzo napravljena, mešana iz više regiona ili od raznih sorti“, naglašava Rajta. „Pritom se istovremeno koriste i razne tehnološke metode koje mogu da poboljšaju aromu, boju, miris, ukus“.

Foto: Pixabay

Prema njegovim rečima, ove promene su korisne za ljude koji nisu stručnjaci za vina, već samo ljubitelji tog pića. Primećuje se da se u vinima u poslednje vreme povećava količina alkohola kako kod nas, tako i u svetu. Razlog tome može biti klimatske promene i ubrzanje sazrevanja, što će naučnici istraživati u budućnosti.

Manjak adekvatne opreme za preradu u Srba

Međutim, Rajta napominje da pojedine zemlje EU, poput Nemačke, već postavljaju ograničenja na uvoz vina sa sadržajem alkohola većim od 15 ili 16%, što ne odgovara njihovim standardima. Standardni sadržaj alkohola u belom vinu je obično između 12 i 13%, dok je za crvena vina između 14 i 14,5%. U nekim našim vinima, primeti, taj procenat može dostići i 16 ili 17% alkohola, pa proizvođači moraju dodavati vodu. Slična praksa čak je predložena i u Francuskoj, što je izazvalo negodovanje njihovih najboljih proizvođača, i o tome se i dalje diskutuje.

Foto: Youtube/Printscreen

„Ako se u vino dodaje voda ona može da razblaži miris, boju, voćnost… Nisam siguran da sve naše vinarije imaju dobru opremu za preradu. Sve više naših vinara će morati da radi takozvanu mikrooksigenaciju da bi mogli da kontrolišu sadržaj alkohola“, dodaje on.

Prema njegovom stavu, očigledno je da nam dolazi novo doba u kojem će svi morati da se prilagode uticaju klimatskih promena. Ovo će biti relevantno ne samo za grožđe i vinarstvo, već će postati prioritet i u proizvodnji drugih poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: AgroTV