Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Navodnjavanje i odvodnjavanje: uloženo 130 miliona, tvrdi Tanasković

Navodnjavanje i odvodnjavanje: uloženo 130 miliona, tvrdi Tanasković

90
0

Nekako paralelno, navodnjavanje i odvodnjavanje se vode kao kapitalne teme u srpskom agraru, i srpskoj privredi uopšte. Na temu navodnjavanja, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković je podelila par reči, konkretno o finansiranju. Sa druge strane, poljoprivrednici su počeli da dobijaju obaveštenja o ukidanju naknade za odvodnjavanje u godini koja sleduje.

Pokrijmo obe priče nakratko.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Tanasković na „Look Up“ konferenciji

Ministarka Tanasković izjavila je na drugoj regionalnoj „Look up“ konferenciji na Kopaoniku da je do sada u projekte navodnjavanja uloženo 130 miliona evra. Dodala je i da se vode pregovori o obezbeđivanju naknadnih sredstava.

„Definisali smo sedam strateških ciljeva na putu ka zelenoj tranziciji. I već 10 godina intenzivno ulažemo u navodnjavanje,“ izjavila je Tanasković. „Već su ti projekti potpisani i radovi se izvode. U 2027. ćemo imati obuhvat koji smo isfinansirali već u ovom trenutku, jer su sredstva obezbeđena iz kredita Abu Dabi fondacije i EBRD banke.“

novac

Dodala je da trenutno traju pregovori za novi BRD kredit od 18 miliona i kredit Saudi fonda od 60 miliona evra. „Naravno, pregovaramo i dalje za neke nove kreditne linije. Konkretno za navodnjavanje, gde treba da pokrijemo još nekoliko stotina hiljada hektara,“ pomenula je Tanasković.

Prema njenim rečima, razvoj organske proizvodnje je jedan od najvažnijih ciljeva, prvenstveno zbog velike tražnje u svetu za organskim proizvodima. „Jako je bitan podatak da naš izvoz organskih proizvoda iz godine u godinu raste u proseku između 20 i 25 odsto, on je 2022. bio 68,5 miliona evra,“ naglasila je. U nastavku je dodala i da danas imamo 7.000 gazdinstava koja se bave organskom proizvodnjom.

Image by master1305 on Freepik

Odvodnjavanje u detalj

A dok se u navodnjavanje ulaže, odvodnjavanje, kako navodi Ministarstvo poljoprivrede, više neće morati da se plaća, barem što se nadoknada tiče. Kako se navodi u obaveštenju, odluka Ministarstva o oslobađanju obaveze plaćanja je predviđena izmenama i dopunama Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara. Dotični zakon je stupio na snagu 4. decembra. Prema njegovim propozicijama, on predviđa da se visina naknade za odvodnjavanje umanjuje za 50% za 2023. godinu. Umanjenje važi za fizička lica i preduzetnike. Takođe se odnosi i na vlasnike i korisnike zemljišta i objekata na melioracionom području.

Izmene se konkretno odnose na:

  • zemljište upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava (RPG);
  • objekat upisan u Centralni registar objekata; (Ovo ide u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane i ako je istovremeno upisan i u RPG)
  • objekte upisane u Registar objekata, odnosno u Registar odobrenih objekata; (Ovo takođe u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo, koji je istovremeno upisan i u RPG.)
YouTube Screenshot
Izvor: AT&T GEOSYNTHETIC

Obveznicima iz ovih kategorija se od 1. januara 2024. godine naknada za odvodnjavanje neće naplaćivati.

„Što se tiče plaćanja naknade za odvodnjavanje za 2023. godinu, poljoprivrednici će u narednom periodu dobiti nova rešenja u kojima je utvrđen iznos naknade koji će biti dužni da plate u roku od 15 dana,“ stoji u obaveštenju Ministarstva. Ako poljoprivrednici obračunate iznose ne uplate u roku na taj iznos će se obračunavati zatezna kamata.

 

Izvori: AgroTV (1, 2)

Prethodni tekstRadovan Ćendić i pčelarstvo: Tamo i natrag
Sledeći tekst„Krompirijada“ u Pečenjevcu: bliži se jubilej