Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Nestlé dobitnik priznanja za očuvanje biodiverziteta

Nestlé dobitnik priznanja za očuvanje biodiverziteta

100
0

Kompanija Nestlé jedan je od dobitnika priznanja „ESG Lideri“, koje je prvi put dodeljeno u Srbiji u organizaciji kompanije PwC. Nestlé je dobio priznanje u kategoriji „Najbolje strategije zaštite životne sredine“, posebno u potkategoriji „Očuvanje biodiverziteta“, za svoj program regenerativne poljoprivrede koji već četvrtu godinu sprovodi zajedno sa lokalnim dobavljačima. Ovaj program pomaže dobavljačima da obnove plodnost zemljišta i biodiverzitet.

Regenerative agriculture isometric concept with modern plant growing principles vector illustration

Nestlé posvećen zelenoj borbi za očuvanju planete

Marjana Davidović, generalna direktorka Nestlé za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, obratila se medijima povodom događaja. Izjavila je kako je kompanija ponosna još jedno priznanje za program regenerativne poljoprivrede. Pritom je dodala da dotičnim programom firma daje doprinos ozdravljenju zemljišta za buduće generacije, smanjujući istovremeno emisije ugljendioksida.

„Ova nagrada je potvrda da zajednica prepoznaje naše napore ka izgradnji održivih prehrambenih sistema i za nas je dodatni podstrek da nastavimo u pravcu regeneracije srpskih oranica i očuvanju prirodnih resursa. Posebno nam je zadovoljstvo što su lokalni poljoprivredni proizvođači prepoznali značaj programa i što s nama grade dugotrajna partnerstva za sigurniju budućnost“, apostrofirala je Davidović.

„Fábrica Nestlé Maipú“, fotografisao Jorge Barrios Riquelme, licencirano pod CC BY-SA 3.0
Izvor: Wikimedia Commons

Malo o kompaniji

Srbija je prva zemlja u regionu koju je Nestlé uključio u svoj globalni program regenerativne poljoprivrede. Program je započet krajem 2021. godine sa najvećim dobavljačima sušenog povrća za Začin C, koji su uz podršku kompanije Nestlé prešli na organska đubriva, sadnju pokrovnih useva, primenu plodoreda i druge prakse koje doprinose obnavljanju plodnosti zemljišta i smanjenju emisija ugljendioksida. Kasnije je proširen na proizvođače suncokreta i soje.

Nestlé je do sada uložio više od 790.000 švajcarskih franaka u ovaj program, koji je kompaniji doneo nagradu „Najbolji u agrobiznisu“ za najbolju strategiju zaštite životne sredine i ekologije na nedavno održanom Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Planira se da kompanija Nestlé ove godine uloži još milion, proširujući mrežu dobavljača i površine pod regenerativnim praksama. Cilj je da do 2030. godine 50% ključnih sirovina za sve Nestlé proizvode bude proizvedeno uz primenu principa regenerativne poljoprivrede, što je deo šireg cilja postizanja nultih emisija do 2050. godine.

Izvor: Nestle Srbija – zvanična Fejsbuk stranica

Malo o nagradi

Nagrade „ESG Lideri“ su dodeljene u 13 kategorija kompanijama i organizacijama koje su demonstrirale posvećenost primeni ekoloških, društvenih i upravljačkih principa i praksi (Environmental, Social, Governance), podstičući odgovoran pristup u svakom aspektu poslovanja. Pokrenut od strane PwC-a, ovaj konkurs ima za cilj da istakne lidere u inovacijama i ekološkoj odgovornosti, doprinoseći održivom razvoju.

Biljana Bogovac, rukovodeća partnerka PwC-a za Srbiju i Crnu Goru, isto se obratila medijima. Izjavila je da ESG standardi imaju ključnu ulogu u savremenom poslovnom okruženju. Naknadno je dodala i da sve više kompanija prepoznaje važnost njihove primene. Takođe je dodala da same nagrade predstavljaju značajan korak ka ostvarenju vizije održivih rezultata koji čuvaju životnu sredinu i unapređuju društvo.

Izvor: Nedeljnik