Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Neverovatan prizor u Južnoj Africi: Za zaštitu od štetočina umesto pesticida koriste...

Neverovatan prizor u Južnoj Africi: Za zaštitu od štetočina umesto pesticida koriste patke! (VIDEO)

689
0
Foto: Pixabay

U Južnoagričkog Republici, nedaleko od Kejptauna postoji vinogradi u kome skoro 2.000 „radnika“ čuva isti od štetočina.

U pitanju su patke indijske trkačice koje rado jedu puževe i insekte što vlasnicima ovih vinograda koristi jer se manje oslanjaju na korišćenje pesticida.

Foto: Printscreen/Youtube

Ova vrsta pataka je brža u odnosu na druge, a vlasnici vinograda navode da su na ovu ideju došli kako bi na prirodni način suzbili štetočine, prenosi britanski Dejli mejl.

„Naše patke sastavni su deo kvaliteta naših vina, kao i ekoloških principa koje zastupamo kada je u pitanju održavanje vinograda“, navode vlasnici.

Patke je na imanje uveo Džon Faure, prethodni vlasnik, koji je iste koristio još kao mali kako bi se branio svoje povrće od štetočina. Kasnije je načuo da može da ih koristi i u vinogradima, pa je kupio za početak šest patki i krenuo da ih čuva.

Foto: Printscreen/Youtube

Patke imaju i godišnji odmor

Kako navodi Marliz Džekobs, jedan od vinara na imanju, puževi su im najgore štetočine.

„Dolaze u ogromnom broju, svi u isto vreme, u određeno doba godine, baš kada se vinova loza razgradi. Mogu lako da unište čitav usev u roku od samo nekoliko dana“, navodi Džekobs.

On dodaje da nisu jedino imanje koje koristi patke, ali su jedini koji imaju toliko broj.

„Kontaktirao me je veliki broj vinara koji želi da uzgaja patke, ali kada bi čuli da je ovo velika investicija, kao i da je potrebno da napravite veliko jato, niko se nije usudio da krene da ih čuva. Jedno je sigurno, da biste kontrolisali puževe u vinogradima, treba vam itekako puno patki“, navodi Džekobs.

Inače, na ovom imanju se održava dnevna parada patki, one svakoga dana marširaju stazom do polja.

Foto: Printscreen/Youtube

„One imaju dnevnu rutinu. Ustaju oko 7 časova, kreću na „posao“ već oko 10.30. Nakon dnevnog progona puževa, vraćaju se kući u 16 časova. Žive u manjim jatima po imanju i imaju čuvare kojima je jedini posao da vode računa o njima. Imaju čak i godišnji odmor, svake godine u vreme žetve, kada bi zrelo grožđe bilo preveliko iskušenje za njih“, navodi Gavin Mojs, menadžer ove vinarije.

Upotreba pataka u suzbijanju štetočina nije nikakva novina u poljoprivrednim poslovima. Na Baliju se koriste kako bi očuvale pirinač od štetočina, a 2000. godine, tokom najezde skakavaca u Kini, patke su doveli da kontrolišu rojeve, a svaka je mogla dnevno da pojede do 200 skakavaca, piše Atlasobscura.