Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Nije svemirski brod u njivi, ali jeste čudo! Ovo je najmoćnija i...

Nije svemirski brod u njivi, ali jeste čudo! Ovo je najmoćnija i najbrža sejačica!

312
0

Ovo što ćete videti kako se kreće mirnim banatskim poljima brzinom od 20 kilometara na sat u radu nije neki svemirski brod, a još manje neka vojna mašina.

Apsolutno smo oduševljeni što možemo da prikažemo po prvi put u Srbiji a možda i šire, najsloženiju kombinaciju ikada zabeleženu, najmoćnije i najbrže sejačice sa prednjem rezervoarom za đubrivo.

Privodi se kraju prolećna setva, ali muke srpskih poljoprivrednika ostaju!

Ne radi se samo o tome da je ovo u suštini napravljeno za setvu, već da nikad nismo videli da je neko agregatirao, kako se moderno kaže, ovako nešto složeno sa toliko hidraulike, senzora elektronike do sada.

To je PRECEA tehnologija setve o kojoj smo govorili prošle godine, ali tada u Srbiju nije ušla ovoliko masivna sejalica. Ona je bila  manja, svega šest redova čini nam se a ovo je prva osmoredna u Srbiji, a možda i sve tamo do Slovenije.

Nemanja Petrović, poljoprivrednik

Nemanja Petrović iz Starčeva je pre svega nekoliko dana, postao vlasnik ovog sistema, a mi smo prvi na Balkanu dobili priliku da snimimo ovako nešto. Inače Petrović je jedan vandredno zanimljiv čovek o odličan domaćin.

Zaštita useva kukuruza

Specijani tank za veštačko đubrivo koji prima oko 1,8 tona đubriva, mada prava masa zavisi od tipa đubriva koje se baca, može da bude i preko toga jer zapremina je 1,8 kubika. Naravno to je masivni deo ima sadrži svoju specijanu turbinu, dakle koristi prednju hidrauliku traktora – tu je hidroturbina da stvori pritisak koji vazdušno transportuje preko skoro deset metara cevi đubrivo do dela za distribuciju na sejalici.

Tu dolazi i traktor, VLATRA od 190 konja, masivna i teška, tu pričamo na duplim točkovima. Naravno, to da traktor može da se kreće 20 kilometra na čas nije spektakl, ali to da seje tom brzinom i to precizno apsolutno jeste – plus ova valtra mora ima neke apsolutno ludo moćne stvari da bi mogla da nosi ceo ovaj sistem:

Pod jedan to je huidraulična pumpa protoka neverovatnih 160 litara u minuti.

Drugo VALTRA može da digne na prednje a ne na zadnje poluge 5,5 tona mase. Poslastica i sigurno olakšava tu ludu brzinu to što valtra ima vazdušno ogibljenje prednjeg mosta – stvar koja se inače retko viđa na traktorima i plus ima ogibljenja kabine. To je jedan vanredan traktor o kojem smo već pisali.

Sada traktor nije tema. Tema i vrhunac cele ove priče je naravno sejalica  PRECEA TEHNOLOGIJA. Nikada pre, sejalica nije više podsećala na avione. Svaka baterija ovde ima svoj hidraulični klip, to znači da samo na pritiskanje baterija imate 12 nekih hidrauličnih stavki, plus imate ogromnu hidroturbinu za pravljenje vetra, ali i gomilu senzora i elektronike, centralni distributer za đubrivo, rezervoare za seme od 70 litara.

Setveni aprat to je tek posebna priča. Sto posto smo sigurni ovo je najsloženija i najmodernija poljoprivredna priključna mašina koju smo ikada ikada snimali. Znate što se kaže za nešto čudo tehnike ma ovo samo kada vidite jasno je da je ovo čudo tehnike. I to čudo tehnike će omogućiti Petroviću da zakasnelu setvu suncokreta završi za svega par majskih dana.

Šta dalje da vam pričamo, pogledajte i sami prilog on govori sve sam za sebe…