Naslovna Poljoprivreda Niska cena zamrznute maline: najpogođenije Srbija, Ukrajina i Poljska

Niska cena zamrznute maline: najpogođenije Srbija, Ukrajina i Poljska

337
0

Prema analizi časopisa „EastFruit“, u 2023. godini izvoz zamrznute maline iz Srbije bio je na najnižem nivou u poslednje četiri godine.

Prihod od izvoza zamrznute maline iz Srbije je sada iznosio između 300 i 310 miliona dolara, što predstavlja pad od oko 30%. U poređenju sa 2021. godinom, kada je zabeležen rekordni prihod od 523 miliona dolara, izvoz srpske maline je opao za 42%.

Glavni konkurenti Srbije, Poljska i Ukrajina, takođe su zabeležili značajan pad prihoda od izvoza ovog voća. Poljska je zabeležila veći pad izvoza u odnosu na Srbiju, dok izvoz iz Ukrajine nije pretrpeo tako oštar pad. Takođe, Ukrajina je jedina od ove tri zemlje koja je izvezla veće količine „crvenog zlata“ u odnosu na prethodnu godinu.

Foto: Pixabay

Uspeh od zamrznute maline splasnuo

Na onlajn konferenciji o tržištima zamrznutog voća i povrća u martu 2023. godine, ekonomista FAO-a, Andrij Jarmak, objasnio je da su cene gotovo svih poljoprivrednih proizvoda podložne cikličnim promenama.

„Cenovni ciklusi zavise od karakteristika proizvoda. Kod malina, pun ciklus cena obično traje četiri do pet godina. Osim ako na njega ne utiču neki neobičajeni faktori, kao što su teške vremenske nepogode, ratovi, globalne recesije, itd.“ naglasio je Jarmak. „Pad profita od izvoza zamrznutih malina posledica je cikličnih promena cene na tržištu. U 2022. i 2023. godini zabeležene su najniže cene ovog ciklusa na tržištu zamrznute maline i već u 2024. godini možemo očekivati rast i otkupnih cena ovog voća, ali i prosečne izvozne cene zamrznute maline.“

Opstanak maline

Sveža malina isto ispašta

Naravno, pad cena zamrznute maline takođe je doveo do sniženja cena sveže maline pri otkupu. On je znao da bude često čak i ispod nivoa koji bi osigurao profitabilnost proizvodnje. Ovo je navelo mnoge proizvođače da odustanu od uzgoja i poseku svoje voćnjake.

U isto vreme, niže cene su doprinele popularizaciji maline na globalnom tržištu. Zbog niske cene zamrznute maline, ona je sve više uključivana u recepte različitih proizvoda. Rezultat je porast tražnje za malinom u trenutku kada su mnogi odustajali od proizvodnje.

„Shodno tome, oni proizvođači koji nisu smanjili površine pod malinom nego su iskoristili period niskih cena da povećaju površine i unaprede kvalitet proizvoda, mogu očekivati maksimalan benefit u narednih 2-3 sezone. Osim ukoliko ne dođe do negativnog uticaja vremenskih uslova ili makroekonomskih faktora,“ dodaje Jarmak.

Izvor: AgroTV