Naslovna Poljoprivreda Nivo aflatoksina u mleku: nema većih promena po pitanju dozvoljene količine

Nivo aflatoksina u mleku: nema većih promena po pitanju dozvoljene količine

135
0

Nivo dozvoljenog aflatoksina u mleku ostaće i dalje 0,25 mikgrograma po kilogramu, navodi dnevni list „Politika“.

Vlada je ponovo odložila novi rok za smanjenje vrednosti potencijalno opasnog mikotoksina, a sada će novi propisi biti primenjeni od 1. decembra 2024. godine. Ova odluka, kojom su zadržani isti uslovi za proizvođače, odnosi se na sirovo mleko i mleko koje se termički obrađuje za proizvodnju mlečnih proizvoda.

Iako nema detaljnog obrazloženja, jedan od faktora za odgodu primene novih propisa mogao bi biti problem aflatoksina u kukuruzu, koji je bio izazvan sušnom 2022. godinom. Ministarstvo poljoprivrede je nedavno izvestilo o smanjenju izvoza kukuruza zbog logističkih problema, nekonkurentnih cena i pojave aflatoksina.

U prethodnom razdoblju, kupci su zahtevali obaveznu analizu kukuruza na prisustvo aflatoksina prilikom zaključivanja berzanskih ugovora. Proizvođači su takođe bili obavezni da prilože analize prilikom isporuke kukuruza u mlekare.

Foto: freepik/jcomp

Aspergilus, jedan od pospešitelja aflatoksina

Prošle godine su stručnjaci upozoravali na izraženu pojavu insekata i bolesti truleži klipa, posebno mikotoksina koji su proizvod gljiva poput fuzarijuma i aspergilusa. Aspergilus je naročito opasan jer stvara velike količine alfatoksina, o kojima se javno govori od 2012. godine, kada su u Srbiji zabeleženi problemi s mlekom zbog povećanih koncentracija aflatoksina iznad dozvoljenih vrednosti.

Prema stručnjacima, aflatoksini su potvrđeni kao kancerogeni materijali kada se nalaze u većoj količini u zrnu kukuruza. Preporučuje se odvajanje klipova sa sivkasto-žuto-zelenom navlakom od zdravih, a čišćenje i dezinfekcija skladišta na početku žetve postaju obaveza proizvođača.

Stočari se suočavaju s ovim problemom primenjujući dodatke za obroke kako bi vezali mikotoksine i učinili ih manje opasnim za domaće životinje. Ovo je posebno slučaj za muzne krave i mleko koje dolazi do potrošača. Ministarstvo poljoprivrede je prošle godine odlučilo da zadrži postojeći maksimalno dozvoljeni nivo aflatoksina do 30. novembra 2023. godine. U obzir su uzimali klimatske uslove, stanje polja kukuruza i zdravlje ljudi i životinja. „Tokom niza godina preduzimane su mere u cilju smanjenja uzroka pojave aflatoksina, najpre u kukuruzu, a zatim posledično u hrani za životinje i mleku. Te se nivo ovog kontaminenta smanjivao svake godine,“ istakli su nadležni tokom ovog perioda.

Naveli su da, prateći istraživanja kukuruza, hrane za životinje i sirovog mleka, postepeno i zakonski uvode strože kriterijume za aflatoksin. Naglašavaju da je trenutna važeća vrednost 0,25 mikrograma po kilogramu. Nadležni su obrazložili da je odluka da se zadrži propisani nivo aflatoksina doneta uzimajući u obzir rezultate brojnih domaćih i evropskih istraživanja.

Mleko u prahu
Foto: www.stylecraze.com

Napomenuli su da standard od 0,050 mikrograma po kilogramu nije globalni. Samim tim se procenjuje da dve trećine svetske populacije koristi referentnu granicu od 0,50 mikrograma po kilogramu. To uključuje i SAD, Kinu, Japan, Indiju i druge zemlje.

Izvor: Politika

Prethodni tekstSrpska malina, sve po starom – ali da li postoji spas za uzgajivače crvenog zlata?
Sledeći tekstPoljoprivrednici u Subotici: održana diskusija o budžetu za 2024. godinu