Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Novi Sad, novi-teti: Mini-šume i „Kazannova“ festival rakije

Novi Sad, novi-teti: Mini-šume i „Kazannova“ festival rakije

65
0

Izgleda da će Novi Sad imati još inovacija na polju agrara, ekologije i srodnih disciplina, što dokazuju par skorijih najava. Fokusirajmo se na dve konkretne u ovom članku.

YouTube Screenshot
Izvor: The Christian Science Monitor

Novi Sad dobija mini-šume za ozelenjavanje urbanih područja

Stručnjaci sa novosadskog Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu su prepoznali mini-šume kao efikasan metod zaštite životne sredine u gradovima. Sa ciljem unapređenja stanja životne sredine u Novom Sadu, planiraju da sprovedu prvu sadnju mini-šuma, počevši sa osnovnom školom „Dušan Radović“ na Klisi.

Projektom se želi rešiti nedostatak zelenih površina, suočiti se sa globalnim zagrevanjem i smanjiti zagađenje vazduha. Japanske Mijavaki šume, koje poseduju karakteristike velikih šuma, biće implementirane kroz kompleksan sistem kako bi se postigli odnosi između različitih grupa organizama. U prvoj fazi projekta istražuju se potencijalne lokacije za sadnju, a osnovna škola „Dušan Radović“ je jedna od kandidata.

YouTube Screenshot
Izvor: The Christian Science Monitor

Profesor dr. Miloš Ilić, sa Prirodno-matematičkog fakulteta, objašnjava da će se Mijavaki šume formirati iz sadnica, skraćujući vreme potrebno za stvaranje šuma. „Razlika između tih mini urbanih šuma i klasičnog parkanskog zelenila je u tom što je sistem Mijavaki šuma jako kompleksan. Tu postoji veliki broj odnosa između različitih grupa organizama i te mini-šume bi trebale da postignu te odnose i u gradovima,“ naglasio je Ilić.

U nastavku izjave, pojasnio je efektivnost Mijavaki šuma i značaj istih po Novi Sad. „One se po toj metodi mogu podići za nekih 20 do 30 godina, što je za jednu šumu relativno kratak period. Mi smo došli na ideju da taj period još dodatno skratimo, pa da formiramo šume iz sadnica i na taj način dobijemo ono što želimo mnogo brže,“ apostrofirao je Ilić. Ukoliko projekat bude uspešno sproveden, Novi Sad će postati pionir u uvođenju mini-šuma u Srbiji i regionu.

Izvor: Kazannova zvanična Instagram stranica

 „Kazannova“ festival rakije, po prvi put u Neoplanti

U Novom Sadu, 3. februara, prvi put će se održati festival rakije „Kazannova“. Manifestacija je privukla značajnu pažnju, a učešće na njoj potvrdilo je čak 25 proizvođača premijum rakija. Glavni cilj ovog događaja je unapređenje rakijske kulture i promocija srpskih destilarija kroz degustaciju raznovrsnih rakija. Ulaznica za festival košta 1.500 dinara, a svaki posetilac će moći da uživa u probi preko 100 voćnih rakija uz kupljenu kartu. Za degustaciju će biti dostupne čašice uz kauciju.

Festival „Kazannova“ takođe ima i prodajni aspekt, pružajući posetiocima mogućnost da kupe flašu rakije koja im se najviše dopadne. Ova manifestacija će se održati u hotelu „Šeraton“ i biće otvorena za posetioce od 15:00 do 20:00.

Izvori: AgroTV (1, 2)

Prethodni tekstAgroBelgrade 2024: Agrobiznis inkubator, paori iz Srema i druge pikanterije
Sledeći tekstSrneća divljač u ataru Kula pred satiranje