Naslovna Poljoprivreda Novi sistem otkupa mesa – još malo, pa je tu!

Novi sistem otkupa mesa – još malo, pa je tu!

91
0

U većini razvijenih zemalja dugo se uzima u obzir mesnatost svinja i goveda prilikom određivanja otkupnih cena mesa u klanicama. Kod nas se očekuje da primena ovog sistema plaćanja počne od 2025. godine. Prema stručnjacima, uvođenje ovakvog sistema plaćanja u sektoru stočarstva doneseće značajno poboljšanje za stočare, prehrambenu industriju i potrošače.

Postignut je značajan napredak u unapređenju ovog sistema zahvaljujući završetku Tvining projekta pod nazivom „Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“.

O proceni otkupne cene mesa (i zašto je nužan novi sistem)

Cilj gorepomenutog projekta bio je obučiti radnike na liniji klanja tovljenika i goveda, s posebnim naglaskom na klasifikaciju prema mesnatosti.

Profesor s Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, dr. Ivan Radović, nedavno je istakao da će naredna godina biti ključna za prilagođavanje novim standardima. Od 2025. godine, klanice koje procesuiraju više od 500 svinja i 40 goveda nedeljno morat će se prilagoditi novom sistemu plaćanja zasnovanom na kvalitetu.

Inovativni pristup će, kako je objašnjeno, imati pozitivan uticaj, posebno za uzgajivače svinja i goveda, jer će biti nagrađivani finansijski za bolji kvalitet mesa, a ne samo za težinu živih životinja. Takođe, očekuje se da će prehrambena industrija doživeti poboljšanje kvaliteta sirovina, što će rezultirati proizvodnjom visokokvalitetnih finalnih proizvoda. Povećana potražnja za mesnatim svinjama, koje će imati višu cenu, takođe je moguća.

Kako navodi sajt „Poljoprivredainfo“, korisnici novog sistema neće biti samo stočari i industrija, već i potrošači koji će imati priliku da kupe proizvode višeg kvaliteta. Inače, ocena kvaliteta mesa često se vrši na živim životinjama. Iz tog se razloga u državama gde se ovaj sistem primenjuje često naplaćuje prema masi i kvalitetu zaklanih trupova.

Na osnovu tih iskustava, farmeri koji ulažu u proizvodnju i imaju kvalitetne tovljenike obično nemaju problema. Međutim, s uvođenjem sistema plaćanja po mesnatosti u Srbiji, moguće je da će deo farmera biti nezadovoljan cenama.

Izvor: Politika

Pogledajte i: „Živa vaga“ umire! Od sada cena svinja i goveda se i kod nas meri po mesnatosti

Prethodni tekstAleksandar Đuragin: „Vidite kako gazdujem!“
Sledeći tekst„Eto, ipak nećemo…“ Pekari najavili pojeftinjenje proizvoda, ali povukli reč