Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Noviteti u zimskom prskanju voća

Noviteti u zimskom prskanju voća

Zimskim prskanjem voća sprečava se razvijanje prouzrokovača bolesti, a najbolje ga je uraditi u periodu bubrenja pupoljka.

1633
0
Printscreen/Yuotube

Zaštita voćnjaka od bolesti, štetočina i insekata preduslov je za kvalitetno razvijanje plodova, a kasnije i za dobru berbu. Zimskim prskanjem voća suzbija se veliki broj prouzrokovača bolesti. Ova vrsta zaštite voća izvodi se u vreme kada je voće u fazi bubrenja pupoljaka.

Voćari su godinama za zimsko prskanje voća koristili bakar i ulje, jer se smatralo da je to najbolje rešenje, međutim stručnjaci su došli do drugačijeg zaključka.

Da li koristiti bakar i ulje?

“Bakar je višedecenijski korišćen i njegovo taloženje u zemljištu prouzrokuje brojne štetne posledice po zdravlje bilja. Sa druge strane mineralno ulje u količinama koje su delotvorne za suzbijanje prezimljujućih formi štetočina, a to je 30 litara ulja po hektaru, je stavka čija ekonomska opravdanost se dovodi u pitanje” objašnjava za Bolju zemlju mast. inž. polj. za zaštitu bilja Dušan Stojanović.

Kako ističe naš sagovornik sumpor i kreč su među najjeftinijim sredstvima za zaštitu bilja, a i te kako su efikasna. Tako u voćarsko mnogo razvijenijim zemljama kombinacija kreča i sumpora je neizostavni tretman u zaštiti biljaka na početku vegatacije.

Povratak kreču i sumporu

“ Moja preporuka voćarima je da za predstojeće zimsko prskanje primene sumporno krečne čorbe za tretiranje voćnih vrsta na početku vegetacije. Sumpor deluje i kontaktno i isparenjima na prezimljuće forme štetočina, prvenstevno na vaši i grinje, a zatim na biljne bolesti, dok kreč ima funkciju što boljeg fiksiranja sumpora na površini biljke. Takođe kreč produžava dejstvo sumpora i čini ga netoksičnim za biljku. Ono što je zanimljivo je da novija istraživanja su pokazala da i sam kreč deluje kao jak kontaktni fungicid i baktericid” ističe Stojanović.

Savet našeg sagovornika je da kod svih voćnih vrsta u fazi bubrenja pupoljaka, pripremiti sledeću smesu, na 1000 litara tečnosti dodati 18 kilograma sumpora u prahu i 10 kilograma negašenog kreča.

Kako pravilno napraviti smesu 

“ Najkvalitetnija priprema ove mešavine se sastoji u tome da se prvo u manjoj količini vode ukuva negašeni kreč postepenim dodavanjem sumpora u prahu, a tek nakon hlađenja sjedini sa ostatkom vode i nakon toga upotrebi. Jako je bitno da se smesa procedi kroz gazu, jer bi nečistoće i primese koje nisu rastvorene i dobro promešane, zapušile dizne. Poželjno je koristiti što veći promer dizni za prskanje “ objašnjava Dušan Stojanović.

Za kvalitetno i dobro prskanje voća neophodno je spremiti dovoljne količine tečnosti, a veoma je važno svako stablo detaljno okupati prilikom tretmana.

“ Za svakih metar rodnog dela stabla voća koristiti minimum 500 litara tečnosti. Mladi voćnjaci se tretiraju sa 500, a voćnjaci u punom rodu, kao i oni sa redukovanim sistemom rezanja i sa velikim krošnjama i do 1500 litara tečnosti po hektaru” kaže naš sagovornik.

Veoma je važno zimsko prskanje voća obaviti u pravom trenutku, ako se porani sa tretmanom postoji šansa da eventualne padavine odstrane preparat sa biljke i time izostane efekat, a ukoliko se zakasni i pupoljak već pukne ova mešavina može izgoreti mlado biljno zeleno tkivo.