Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Novosti iz sveta meda: Sajam pčelarstva i registrovanje vozila

Novosti iz sveta meda: Sajam pčelarstva i registrovanje vozila

76
0

U domenu pčelarstva, čak je i kraj februara krcat vestima, što nam samo govori koliko je ova grana bitna po domaći agrar. U ovom članku ćemo konkretno pokriti rešavanje pitanja registracije pčelarskih vozila. Pritom, dotaći ćemo se i jedne manifestacije koja se priprema u Vranju krajem septembra, a koju bi valjalo da utefterite ako ste entuzijasta i štovatelj meda i proizvoda od istog.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

SPOS i MUP rade na rešavanju pitanja registracije

Pre nekoliko dana održan je treći sastanak u Ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi se razmotrilo pitanje registracije vozila namenjenih pčelarstvu.

Sastanak je inicirao Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) u saradnji sa načelnikom Uprave saobraćajne policije, Slavišom Lakićevićem, i njegovim timom. Na sastanku su prisustvovali predstavnici SPOS-a, uključujući i predsednika Saveza. Dogovoreno je da se sledeći sastanak održi 19. februara 2024. godine.

Razmotrene su sve opcije koje se tiču mogućih zloupotreba u vezi sa registracijom običnih teretnih vozila za potrebe pčelarstva.

Predloženo je hitno donošenje Pravilnika, kao i uključivanje pčelarskih vozila sa neugrađenim košnicama direktno u Zakon o bezbednosti saobraćaja, stvarajući posebnu kategoriju vozila za pčelare, kako bi se problem sistemski rešio na efikasniji način.

SPOS je istakao zahtev da se obična teretna vozila, kao što su kamioni, kamioni sa prikolicom, kombiji i poluprikolice, registruju pod povoljnijim uslovima kao pčelarska vozila, ali da se koriste isključivo za prevoz košnica, opreme za pčelarstvo, hrane za pčele i pčelinjih proizvoda.

Na sastanku je naglašena potreba da se precizno definiše šta sve sme da se prevozi ovim vozilima kako bi se izbegla mogućnost propusta. Pčelari su pozvani da do petka, 16. februara, dostave svoje predloge i spisak dozvoljenih tereta u vezi sa pčelarstvom.

Uvoz meda

Takođe, istaknuta je potreba da se jasno definiše termin „pčelarsko vozilo sa neugrađenim košnicama“. Pčelari su pozvani da do istog datuma dostave svoje predloge i sugestije o ovoj temi.

Dolazi nam Sajam pčelarstva

Organizator Međunarodnog pčelarskog sajma jugoistočnog Balkana, poznatog kao „Otvoreni Balkan“, Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), najavio je da će ove godine događaj biti održan u Vranju. Planirano je da se na sajmu, koji će se održati 28. septembra, okupe pčelari iz više država. Očekuju se gosti iz Srbije, Severne Makedonije, Albanije, Grčke, Bugarske, Turske i Crne Gore.

SPOS naglašava da će sajam obuhvatiti širok spektar aktivnosti. One uključuju prodajne štandove, izložbe, edukativne programe, promocije, prezentacije privrednih subjekata i turističke informacije.

Manifestacija će se odvijati u Sportskoj hali u Vranju, a organizatori ističu da će ova prilika biti povoljna za pčelare da plasiraju veće količine meda, nabave opremu po povoljnim cenama i dogovore buduće poslove.

YouTube Screenshot
Izvor: 24 Sedam

Sajam se organizuje u saradnji sa Savezom pčelarskih udruženja Severne Makedonije, Savezom profesionalnih pčelara Grčke, Savezom udruženja pčelara Republike Srpske, Nacionalnom federacijom pčelara Albanije, uz podršku Društva pčelara „Matica“ iz Vranja.

Izvori: AgroTV (1, 2)