Naslovna Poljoprivreda Novosti oko srpskog meda: ocenjivanja, sajmovi i sve što uz to dolazi

Novosti oko srpskog meda: ocenjivanja, sajmovi i sve što uz to dolazi

74
0

Domaći pčelari su aktivni, iako je sezona meda tek u svojim ranim, hladnim, ne preterano produktivnim stadijumima krajem januara. U ovom članku saznaćete kako je prošlo Prvo nacionalno ocenjivanje ovog ukusnog, zdravog i ekonomski značajnog proizvoda. A za zainteresovane, tu je svakako pozivnica na novi Pčelarski sajam u prestonici.

YouTube Screenshot
Izvor: 24 Sedam

Završeno Prvo nacionalno ocenjivanje meda

U saradnji sa Srpskim društvom za testiranje i ocenjivanje meda, Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) je organizovao Prvo nacionalno ocenjivanje meda.

Prvo mesto je osvojio pčelar Saša Jovanović iz Despotovca za bagremov med, drugo mesto pripalo je cvetnom medu (od gloga), pčelara Gorana Miljkovića iz Stamnice kod Petrovca na Mlavi, dok treće mesto dele bagremov med, pčelara Zorana Krstića iz Vlasotinca, i lipov med, pčelara Gorana Miljanovića iz Čerevića kod Beočina.

„Med je ocenjivan pre svega uzimajući u obzir generalnu prezentaciju meda, vizuelnu procenu, procenu mirisa, procenu ukusa, procenu teksture i na kraju ukupan utisak. Sve to naravno je moralo da odgovara vrsti meda koja je ispitivana. Jer čistoća sortnog ukusa, recimo, najbolje govori o umešnosti pčelara da dođe do meda sa minimalnim učešćem nektara drugih biljaka,“ naglašeno je u saopštenju SPOS-a. „Podsetićemo vas da, recimo, bagremov med iz Srbije veoma često u laboratorijama ne može da prođe olfaktornu analizu, jednostavno zato što ima voćni ukus, odnosno pčelar je dozvolio svojom tehnikom pčelarenja da deo voćnog meda uđe u bagremov med.“

Ocenjivanje je sproveo tim stručnjaka. Dotični uključuje prof. dr Slađana Rašića (predsednika Srpskog društva za testiranje i ocenjivanje meda), dr Dubravku Škrobot i dr Mladenku Pestorić. Rezultati će biti objavljeni na XV Državnom pčelarskom sajmu. Nagrade će biti dodeljene tokom otvaranja Sajma 10. februara.

Nadolazeći Pčelarski sajam u Beogradu

Jubilarni Državni pčelarski sajam sa međunarodnim učešćem, u organizaciji Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), održaće se 10. i 11. februara 2024. godine u hali 2 Beogradskog sajma.

Ulaz za građane, potrošače pčelinjih proizvoda, ostaje besplatan, kao i ulaz za članove SPOS-a. Naravno, obavezno je nošenje ID kartice SPOS-a koja služi kao besplatna ulaznica. Pritom je i neophodno biti član za 2024. godinu kako bi ID kartica bila aktivna.

Radno vreme sajma je od 9:00 do 18:00 (subota) i od 9:00 do 16:00 (nedelja). Pčelari koji nisu članovi SPOS-a i žele prisustvovati stručnim predavanjima plaćaju ulaz od 450 dinara za jedan ulazak.

Izvori: AgroTV, Poljoprivrednik

Prethodni tekstRučna pumpa za vodu sa klatnom – rešenje za bunare Veljka Milkovića sa globalnim opsegom
Sledeći tekstMeđunarodni festival kobasica u Bačkom Petrovcu