Naslovna Poljoprivreda Oblačinske višnje – šta će biti s njima?

Oblačinske višnje – šta će biti s njima?

71
0

Na teritoriji opštine Merošina, poznatoj po uzgoju oblačinske višnje, uskoro počinje berba ove crvene lepotice zaštićenog geografskog porekla. Međutim, voćari su vidno zabrinuti glede nekoliko bitnih detalja. Naime, još uvek se ne zna kolika će biti otkupna cena višanja. Pritom se ne sme zaboraviti ni konstantan nedostatak radne snage.

Foto: Pixabay

Na zasadima od približno hiljadu i po hektara uskoro će početi berba oblačinske višnje, koja već godinama ima nisku otkupnu cenu. Prema proračunima, proizvodnja kilograma ovog voća košta oko 52 dinara, dok otkupna cena varira između 40 i 60 dinara, što jasno pokazuje da su proizvođači u prilično teškoj situaciji. Situaciju dodatno komplikuje i teško pronalaženje radne snage.

„Većina stanovnika živi od višnje ovde, na ovom području i radi se. Sada u poslednjim godinama malo manje, dosta je višnji iskrčeno. Zna se, cena je zadnjih godina nikakva. Ljudima se ne isplati“, istakla je lokalna meštanka Verica Stojković.

Image by Hans from Pixabay

„Naše višnje uzgajaju profesionalci sa decenijama iskustva“

Jasno je da ručna berba oblačinske višnje nije isplativa, zbog čega se većina proizvođača odlučila za mašinsku berbu, koja je dugoročno znatno jeftinija. Međutim, neke porodice nemaju mogućnost da nabave tresače, pa se i dalje snalaze s ručnom berbom kako najbolje mogu.

„Sa cenom od 75 dinara i 80, 85 po kilogramu, našla bi se dobit. Prihodovali bi i hladnjačari i otkupljivači, ali bi prihodovao i naš poljoprivrednik i to je ono primarno za šta se mi zalažemo. Da naši proizvođači koji su izuzetno vredni i radni ljudi i rade od 50-ih godina prošlog veka tu višnju, znaju jednostavno, znaju kad šta da urade i kako da proizvode najbolju višnju na svetu“, istakao je predsednik Opštine Merošina Saša Jovanović.

Oblačinska višnja je svojevrsni simbol ovog kraja i promoviše se kao brend Merošine, iako se površine pod ovim voćem postepeno smanjuju. Ova sorta je izuzetnog kvaliteta za preradu, zahvaljujući odličnim organoleptičkim osobinama i dobrom odnosu šećera i kiselina.

Izvor: AgroTV