Naslovna Poljoprivreda Stočarstvo i pčelarstvo Održan 41. Sajam pčelara Vojvodine; med se zlati, tegla fino plati

Održan 41. Sajam pčelara Vojvodine; med se zlati, tegla fino plati

161
0

Sajam pčelara Vojvodine, u organizaciji Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine, održan je na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Na otvaranju Sajma, prisutne je pozdravio Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu. Istakao je da je ovaj sajam jedna od tradicionalnih manifestacija koje su obeležile Novi Sad, naglašavajući da on ima značaj ne samo u privrednom, već i u turističkom smislu. Radojević je istakao da su ovakvi susreti odlična prilika za pčelare i stručnjake iz celog regiona, kao i za goste iz inostranstva, da steknu nova znanja, podele iskustva i upoznaju se sa najnovijim trendovima.

Izvor: Savez pčelarskih organizacija Vojvodine

„Čast mi je i zadovoljstvo što prisustvujem Sajmu pčelara Vojvodine, na kojem se u našem gradu u Novom Sadu tradicionalno okupljamo u čast pčelarstva i meda, proizvoda koji nazivamo hranom, ali i lekom,“ izjavio je Radojević. „Zahvaljujući ovom sajmu i pčelarskim organizacijama Vojvodine, naš grad je, zajedno sa Fruškom gorom, jedan od najznačajnijih centara pčelarstva u Republici Srbiji, a ono što nas posebno izdvaja od drugih regiona u Srbiji je to što imamo med sa oznakom geografskog porekla – Fruškogorski lipov med.“

U nastavku izjave, Radojević je rekao da Grad Novi Sad od 2015. godine subvencioniše sertifikaciju Fruškogorskog lipovog meda. „Za te namene je do sada izdvojeno preko 5,5 miliona dinara,“ naveo je. „Takođe, u okviru podrške udruženjima koja se bave poljoprivredom, udruženju pčelara „Jovan Živanović“ je za nabavku lekova za pčele (Herba Strip) dodeljeno, u periodu od 2018. do 2023. godine, preko sedam miliona dinara“.

Foto: Pixabay

Sajam od (među)narodnog značaja

Trenutno se realizuje projekt pod nazivom „Podizanje medonosnih zasada“, u kojem jedan od partnera je udruženje „Jovan Živanović“. Grad Novi Sad je omogućio oko 16,5 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta bez naknade za korišćenje. Ovo je obezbeđeno s ciljem podizanja medonosnih zasada na kojima će pčelari moći da dovedu svoje pčele na ispašu.

Milorad Radojević istakao je da pčelarstvo postaje sve važnija delatnost. To privlači sve veći broj mladih ljudi da se odluče za ovu profesiju. On je naglasio dugogodišnju tradiciju ovog sajma i njegovu važnost kako za proizvođače, tako i za posetioce koji mogu da nabave zdrav i kvalitetan proizvod.

Sajam pčelara Vojvodine ima međunarodni značaj i predstavlja jedan od najvećih u regionu, što naglašava Savez pčelarskih organizacija Vojvodine. Na ovom događaju se okupljaju pčelari, naučnici i proizvođači pčelarske opreme.

Ove godine, sajmu je prisustvovalo 1.000 učesnika i gostiju iz Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Oni su pratili prezentacije stručnjaka iz oblasti pčelarstva i razmenjivali svoja iskustva.

Teme na kojima su stručnjaci izlagali obuhvatile su privredne, naučne, institucionalne i ekonomske aspekte razvoja pčelarskog sektora u Republici Srbiji i regionu. Raspravljalo se o izazovima u proizvodnji, kao i o napretku tehnologije koja podržava pčelarski sektor.

Izvor: AgroTV