Naslovna Poljoprivreda Održan najnoviji Festival sira i kačkavalja u Pirotu

Održan najnoviji Festival sira i kačkavalja u Pirotu

200
0

Šesti po redu Festival sira i kačkavalja održan je u Pirotu u dvorištu Istorijskog arhiva, gde je više od 20 proizvođača izložilo svoje produkte. Među izlagačima su se našli učesnici širom Srbije i regiona.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić se obratio medijima povodom otvaranja manifestacije, naglašavajući važnost ovakvih festivala. „Gastronomije nema bez dobrih proizvoda, a mi ih imamo. Imamo pirotski kačkavalj, pirotsku peglanu kobasicu i pirotski ćilim, koji doduše nije gastronomski brend, ali ako svemu tome prirodamo i Staru planinu i druge lepote koje imamo, mislim da imamo dosta razloga se ponosimo i da privlačimo sve više turista,“ naglasio je prvi čovek Pirota.

Foto: Pixabay

Festival sira za ponos Juga Srbije

U nastavku izjave, Vasić je napomenuo da je pre desetak godina Pirot imao 4.000 registrovanih noćenja godišnje. Ove godine opština završava sa preko 60.000 registrovanih noćenja, naglašava on.

Ninoslav Rađelović iz Svrljiga je bio jedan od izlagača tokom Festivala. Za prisutne je pravio belmuž, specijalitet poznat i čuven po svojim afrodizijačkim svojstvima. „Belmuž je specijalitet od punomasnog mladog sira sa dodatkom brašna. Pravi se tako što se sir stavi na laganu vatru da se topi, kad zavrije doda se 10 do 15 posto brašna i meša se dok se cela smesa ne sjedini i sir pusti mlečnu mast,“ veli Rađelović.

koziji sirevi

Ni Severna Makedonija nije izostala sa izlagačima u Pirotu. Tome Kičukov, proizvođač sira iz Đevđelije, kazao je da pirotski sir na prostorima bivše Jugoslavije nema ravnog. „Drago mi je što sam ovde u Pirotu. Mi smo firma koja radi od 1989. godine, osnovna delatnost nam je proizvodnja ajvara i sličnih proizvoda, ali pre nekoliko godina smo kupili 1.500 ovaca i počeli da pravimo svoj sir. Mi znamo da na prostorima bivše Jugoslavije najpoznatiji i najbolji sir je pirotski beli sir i zato smo došli ovde da degustiramo da vidimo da li smo na pravom putu,“ veli Kičukov.

Monah Nenad iz manastira Sukovo je publici predstavio sad već tradicionalno kvalitetne proizvode iz njegovog hrama. „Krenuli smo prvo sa manjim asortimanom, obični sirevi i kačkavalji, ali je vremenom bila potražnja za sirevima i kačkavaljima sa različitim začinima, imamo dimljene, topljene kačkavalje, sireva sa začinima, borovnicom, malinom,“ apostrofirao je monah.

Izvor: AgroTV