Naslovna Poljoprivreda Održana 13. Mala letnja izložba gljiva

Održana 13. Mala letnja izložba gljiva

60
0

Naše pokriće gljiva je, uistinu, bilo relativno šturo zadnjih par godina. Ali gljive su deo agrara onoliko koliko i ostale kulture, ergo ispravićemo to. I evo, prilika se ukazala – jedna manifestacija o gljivama, samo za vas gljivoljupce! Evo o čemu je reč. Naime, Gljivarsko društvo „Novi Sad“ organizovalo je 13. Malu letnju izložbu gljiva u info-centru „Fruška gora“.

Photo by Hendrik Morkel on Unsplash

Izložba ima za cilj da građanima Novog Sada, kao i svim posetiocima Fruške gore, pruži priliku da nauče više o gljivama, naročito onima koje rastu u ovom Nacionalnom parku. Predstavljeno je oko stotinu različitih sorti koje su članovi društva prikupili na Fruškoj gori tokom nekoliko dana.

„Prvi put sam na izložbi, šetam, našla sam jedan štap, probala pite sa gljivama… Nisam mogla da verujem da postoji ovoliko gljiva na Fruškoj gori“, rekla je Elenora Čapelj, članica Gljivarskog udruženja.

Izvor: Bolja zemlja

Gljiva, gljiva, e pa šta je, ako je gljiva – obrok zdrav

Atmosfera je, po svoj prilici, bila izuzetna. Početnici u gljivarstvu imali su priliku da od najiskusnijih članova nauče koje su pečurke jestive, lekovite ili otrovne.

„Najvažnije je da zapamtite da kod gljiva nema pravila – pravilo je da nema pravila! Morate poznavati vrste, jednu po jednu, to je najsigurniji put da budete sigurni i prepoznate koja je gljiva jestiva, koja nejestiva, a koja je otrovna. Mnoge od njih i koje menjaju boju na preseku su jestive, iako bi neko pomislio, kad vidi onu plavu ili jarku crvenu boju“, objašnjava Eleona Čapelj.

Udruženje savetuje da se u svet ovih kultura, bilo gastronomski ili istraživački, ulazi malim koracima. „Pustite priče „brao je moj deda, baba… ja znam, videla sam…“. Ako osoba ne zna da vam objasni šta je to što neku gljivu karakteriše, nemojte verovati da je poznaje i, naravno, nemojte se usuditi da ih jedete. Svaka gljiva se mora lagano uvoditi u naš jelovnik“, rekla je Maja Vasić, portparolka gljivarskog udruženja.

Posetioci na Fruškoj gori mogli su da razgledaju gljive, ali i da probaju različite specijalitete pripremljene od njih.

Izvor: AgroTV