Naslovna Blog Održana druga „Šargarepijada“ u Begeču

Održana druga „Šargarepijada“ u Begeču

217
0

Manifestacija „Šargarepijada“ održana je po drugi put u Begeču, mestu gde se ova povrtarska kultura uzgaja kao hibridna sorta. Lokalna begečka šargarepa, podsećamo, se odlikuje izuzetnim karakteristikama usled klimatskih i mikroklimatskih uslova karakterističnih za podneblje u kojem se uzgaja.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je otvaranju festivala. Povodom ceremonije otvaranja, podelio je par reči sa medijima. „Danas je u Begeču, prvobitno i najvažnije – praznik šargarepe. Brend po kom je Begeč kao naseljeno mesto naširoko poznat u našoj državi, a i u regionu šire, mestu gde se proizvodi najkvalitetnija šargerepa. Ova povrtarska kultura, jedinstvena po svojim svojstvima, već je proširila dobar glas o ovom mestu,“ rekao je Đurić.

U nastavku izjave, istakao je da je manifestacija jako bitna po lokalni turizam. „Obeležavanjem druge po redu „Šargarepijade“ utiremo put dobroj tradiciji kojom slavimo našu plodnu ravnicu, naš Novi Sad, vredne ruke naših ljudi i šargarepu, koja se kao povrtarska kultura gaji sve uspešnije na čak 600 hektara,“ izjavio je gradonačelnik. „Jer oko 20 gazdinstava u Begeču svake godine ima prinos od preko 30.000 tona prve klase šargarepe. Begečka šargarepa kao proizvod izuzetnog kvaliteta označen je i oznakom geografskog porekla, a ove godine je 13 gazdinstava u postupku sertifikacije.“

Naravno, nije izostala ni priča o važnosti begečke šargarepe. „Očuvanje ovakvih proizvoda i njihova zaštita od velikog su nacionalnog interesa, što je Grad Novi Sad i prepoznao i od 2013. godine subvencioniše sertifikaciju proizvoda sa oznakom geografskog porekla, te ukupno izdvojena sredstva za ove namene od 2013. godine iznose preko 11 miliona dinara. Grad Novi Sad će nastaviti da ulaže u ruralni razvoj i razvoj poljoprivrede na teritoriji Grada,“ naglasio je prvi čovek Novog Sada.

Photo by Rodrigo dos Reis on Unsplash

„Šargarepijada“ veća nego ikad

Prema rečima gradonačelnika Đurića, ova manifestacija je od značaja kako bi se promovisao Begeč. Naknadno je naveo planove da Dom kulture postane deo mreže Kulturnih stanica, nova ustanova kulture u Novom Sadu. Programe dotičnog će Grad finansirati kako bi se kreirali još bolji kulturni sadržaji u ovom naselju.

„Organizatorima čestitam na uspešno organizovanoj manifestaciji. Poljoprivrednicima želim veće prinose šargarepe. I nadam se da će svi posetioci uživati u bogatstvu proizvoda, ukusa mirisa i boja pripremljenih jela sa šargarepom, te da će bogat kulturno – umetnički program doprineti domaćinskom i svečarskom ambijentu ove manifestacije, sa koje ćemo svi poneti najlepše utiske i kojoj ćemo se svi rado vraćati i u narednim godinama,“ veli Đurić.

Photo by David Holifield on Unsplash

Domaćini manifestacije su Zemljoradnička zadruga „Begečki povrtari“ i KC „Begeč“. Zajedničkim snagama su organizovali raznovrstan program za posetioce, koji su u toku manifestacije bili u prilici da probaju različita jela od ovog povrća. Pritom, organizovano je i takmičenje u kuvanju gulaša, kao i odabir najveće i najteže šargarepe.

Manifestaciju je pratio i bogat kulturno-umetnički program, uz nastupe tamburaškog orkestra „Frtalj tamburaška banda“ đaka OŠ „Veljko Petrović“ iz Begeča. Svojim nastupom su događaj obeležili i orkestar dece iz vrtića „Pinokio“ iz Begeča, a organizovana je i humanitarna tombola za malu Begečanku Anu Milić.

Izvor: AgroTV

Pogledajte i: Šargarepovača novi Begečki brend