Naslovna Mehanizacija Održana manifestacija SPIT u Banatskom Novom Selu

Održana manifestacija SPIT u Banatskom Novom Selu

195
0

Manifestacija SPIT – prezentacija poljoprivrednih mašina u radu održana je 20. avgusta u Banatskom Novom Selu. Ova manifestacija se po prvi put odvija u ovom naselju, a organizator je Udruženje ,Novoseljanski paori”.

Izvor:Agropress

SPIT okuplja ratare

Događaj otvorio predsednik Udruženja „Novoseljanski paori“ Dragan Bogojević. Tom prilikom je poželeo dobrodošlicu kako učesnicima, tako i okupljenim poljoprivrednicima. U nastavku izlaganja, predstavio je namere i sledeće korake Udruženja, vezane za dobrobit poljoprivrednika iz ovog naselja.

Selekcija mašina na ovogodišnjem SPIT-u je bila na zavidnom nivou. Firme koje su imale priliku da prikažu svoje proizvode zainteresovanim paorima su AgroTECH iz Trešnjevca, AgroMarket Machinery iz Novog Sada i „domaća“ AgroNovak iz Banatskog Novog Sela. Od mašina pokazanih u radu, istaknuti su traktori, tanjirače, plugovi, podrivači i gruberi. Sejalice i rasipači veštačkog đubriva takođe nisu izostali.

Pored mašina, svoje proizvode izložila je i firma Biofor System iz Deča. Ova kompanija je specijalizovana za istraživanja i razvoj u mikrobiologiji. Uz njih je izlaganje imala i firma Admido iz Banatskog Novog Sela, inače prodavac rezervnih delova za poljomehanizaciju.

Sve u znaku poljoprivrede

Veliki broj ljudi iz Banatskog Novog Sela i okolnih naselja se odazvao pozivu Udruženja. Posetioci su događaj napustili zadovoljni i puni utisaka. Međutim, lamentirala se činjenica da ove godine situacija u poljoprivredi nije malo povoljnija. Drugim rečima, prisutni paori, iako željni, nisu mogli da kupe neke od prikazanih mašina.

traktor u oranju

Sama manifestacija trajala je tri sata. Naravno, posetioci su ostajali znatno duže od dotične satnice, družeći se i razmenjujući svoja iskustva vezana za poljoprivredu. Uz razna pića kojima su se gosti osvežavali tog vrelog dana, domaćin se potrudio da spremi gulaš za posetioce. Tradicionalna kuhinja je i inače u znaku SPIT-a podjednako koliko i sama prezentacija mašina u radu.

Domaćini ocenjuju ovogodišnji SPIT kao uspešan. Ovo je pogotovo impresivno ako se uzme u obzir da je po prvi put organizovana u ovom banatskom mestu. Udruženje “Novoseljanski paori“ se, kako tvrde članovi istog, nada da će organizovanje SPIT-a u ovom naselju postati tradicija. Pritom se nadaju i većem, masovnijem prijemu na svim sledećim iteracijama.

Izvor: Vojvodina uživo

Pogledajte i: Izveštaj sa SPIT smotre u Kaću

Prethodni tekstInđija: Inicijativa za geotermalni izvor
Sledeći tekstPočinje žetva uljarica, ratari nezadovoljni