Naslovna Blog „Olga“, fabrika zdravih ukusa

„Olga“, fabrika zdravih ukusa

90
0

Naši verni čitaoci će se prisetiti fabrike agrarne proizvodnje „Olga“. Naposletku, gledali ste ih na našoj emisiji „Bolja zemlja“, sa zadovoljstvom. Prema tome, shvatite ovaj članak kao dobar podsetnik o njihovoj delatnosti. Pa idemo!

Izvor: Bolja zemlja

Ulje od bundeve kompanije JSO, poznato kao brend „Olga“ iz Novog Miloševa u Banatu, distribuira se na tržištima Hrvatske, Crne Gore i Bugarske. Trenutno, kompanija JSO ima velika očekivanja od izvoza svog ulja i na kinesko tržište. Tamo potrošači često mešaju ovo ulje sa jogurtom.

Naravno da je „Olga“ topla preporuka od nas, zar ste sumnjali?

U Austriji, gde se bundeva golica poreklom izvorno uzgaja, ulje od bundeve se tradicionalno koristi uz sladoled od vanile. Domaći potrošači uživaju u bundevinom ulju u salatama, uz meke bele sireve i masnija mesa poput svinjetine, a dostupno je u većini dobro opremljenih prodavnica prehrambenih proizvoda.

Izvor: Bolja zemlja

Mеnadžеr inoprodajе u JSO Alеksandar Bošković navеo je činjenicu da jе kompanija spеcijalizovana za proizvodnju bundеvinog ulja. Ali, kako dodaje, izmеđu ostalih proizvoda, izrađuju i putеr od bundеvе i bundеvin protеin izvučеn iz sеmеna. „Za uljе od bundеvе znaju naši potrošači i koristе ga u ishrani pa bundеvino uljе za njih nе prеdstavlja nov proizvod“, apostrofirao je Bošković.

Kompanija JSO ima velika očekivanja od izlaska na kinesko tržište, ali s obzirom na to da je izvoz tek počeo, još je rano govoriti o rezultatima tog poslovnog poduhvata.

Izvor: Bolja zemlja

Napredak potkrepljen (inter)nacionalnim uspehom

Iz pogona kompanije godišnje izađe milion boca bundevinog ulja, ali isto tako proizvode i druge namirnice u većem obimu. Veruju da će, pored bundevinog ulja, i drugi njihovi proizvodi pronaći svoje mesto na ogromnom kineskom tržištu i privući interesovanje kineskih potrošača, izjavio je Bošković.

Na domaćem tržištu postoji još tri kompanije koje se bave istom delatnošću i mogu im konkurisati, dok su tri manje kompanije koje im nisu konkurentne. Tokom nedavnog Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, kompanija JSO ostvarila je značajan broj poslovnih kontakata sa domaćim i stranim partnerima zainteresovanim za saradnju. Poseta štandu je bila veća nego prethodne godine, što je rezultiralo i većim brojem kupovina njihovih proizvoda.

Izvor: Bolja zemlja

Kompanija poseduje 800 hektara oranica u Novom Miloševu, a bundevu golica seje na trećini te površine. Zbog pH vrednosti zemljišta i izvlačenja hranljivih materija iz zemlje, ne mogu stalno sejati bundevu na istom mestu. Kako ističu, oni menjaju parcele pod uljanom tikvom. Takođe, zainteresovani su za saradnju sa poljoprivrednim gazdinstvima iz okoline i šire, posebno ako kinesko tržište pokaže interesovanje za njihove proizvode od bundeve golice. Kompanija ima potpuno zaokružen proces proizvodnje, što im omogućava da sačuvaju sve hranljive sastojke koji se nalaze u semenu bundeve golice.

Izvor: Dnevnik