Naslovna Mehanizacija Opada prodaja traktora, vele stručnjaci iz Evrope

Opada prodaja traktora, vele stručnjaci iz Evrope

87
0

Budžet 2023.ukazuje na pad u prodaji traktora na globalnom nivou, navelo se na nedavnoj konferenciji za novinare u Bolonji. Podaci prikupljeni u novembru prošle godine jasno pokazuju opadajući trend u prodaji traktora, s padom od 8,4% u SAD-u, 5% u Evropi i 21% u Kini. Na konferenciji je istaknuto da su ključni faktori koji su značajno uticali na tržište poljoprivrednih mašina ekonomska neizvesnost, koja je u velikoj meri determinisana sukobom između Rusije i Ukrajine, što je rezultiralo crnim listama i trgovinskim sankcijama. Nedavni sukob na Srednjem istoku dodatno je pogoršao ove uslove.

YouTube Screenshot
Izvor: TV Novi Bečej

Ipak, inflacija se ističe kao odlučujući faktor u procesu kupovine, posebno u Evropi, gde značajno povećava proizvodne troškove i, samim tim, krajnju cenu mašina, uz istovremeno povećanje kamatnih stopa. Mariatereza Masćio zaključuje da će tržište, nakon ove faze, doživeti oporavak, praćen rastom u prodaji, u skladu sa sve većim zahtevima za mehanizacijom.

Prognoze izvoznog planiranja za tržište poljoprivrednih mašina ukazuju na skoru potvrdu pozitivnog trenda, s prosečnim godišnjim povećanjem od 6,3% do 2027. za traktore i 5,9% za druge tipove mašina. EIMA u Bolonji će ponovno biti pokretač inovacija, igrajući ključnu ulogu u unapređenju poljoprivrede.

Photo by Julia Koblitz on Unsplash

Manje kupljenih traktora? Recesija mogući razlog

Opšti indeks poslovne klime u industriji poljoprivrednih mašina u Evropi i dalje beleži pad usred duboke recesije. U januaru je indeks smanjen sa -48 na -50 poena, na skali od -100 do +100. Više od polovine učesnika ankete, koji su članovi CEMA, evropskog udruženja proizvođača poljoprivrednih mašina, smatra da je trenutna poslovna situacija nepovoljna, dok čak dve trećine očekuje pad prometa u narednih šest meseci.

Istraživanje dodatno potvrđuje da dileri, direktni kupci proizvođača, nisu u mogućnosti da plasiraju svoje obimne porudžbine krajnjim kupcima. Dilerske zalihe robe su na većini evropskih tržišta značajno veće u poređenju sa 2019. godinom, kada su bile na visokom nivou.

Photo by Elias Null on Unsplash

Prema izveštaju CEMA, nema nijednog evropskog tržišta za koje većina učesnika ankete ima pozitivna očekivanja u vezi sa prometom. Nivoi poverenja za Zapadnu Evropu i nordijske zemlje nisu toliko negativni kao za Centralnu i Istočnu Evropu. Nemačka je izuzetak, gde je opšte poverenje takođe veoma slabo. Samo 14% anketiranih očekuje rast na nemačkom tržištu, dok više od 60% predviđa značajan pad.

Izvor: Poljoprivrednik

Pogledajte i: Neizvesno tržište poljoprivrednih mašina; svet polako ali sigurno u paniku