Naslovna Poljoprivreda Opasno oštećeno voće u okolini Čačka; kakva će godina biti?

Opasno oštećeno voće u okolini Čačka; kakva će godina biti?

78
0

Štete od kasnih prolećnih mrazeva se još sumiraju. U Čačku i okolini najviše je stradalo voće u voćnjacima unutar mrazišta. Temperature su pale do -5°C. Gotovo svaka voćna vrsta pretrpela je štetu, što su potvrdili i savetnici za voćarstvo, kao i proizvođači. Situaciju je prokomentarisala i Snežana Dragićević Filipović savetnica za voćarstvo u PSSS Čačak.

Foto: Youtube

„Ima dosta oštećenja od kasnih prolećnih mrazeva. Temperatura se spuštala do – 4°C, možda čak i -5°C. Iako je bilo dosta lisne mase i vegetacija je u punom toku, opet je bilo dosta štete. Sve zavisi i od položaja voćnjaka. Više je oštećenja u nižim delovima, takozvanim mrazištima i tu je znato smanjen rod višnje i trešnje, jagode koja je na otvorenom. I jabuka je pretrpela oštećenja i kajsija. Ima zasada jabuke gde je oštećenje i 80-90%,“ naglasila je Dragićević Filipović.

Hoće li ostati pokoje voće za preradu i prodaju?

Prema njenim rečima, sve voćne vrste su jako oštećene. „Oštećenja ima i u višim delovima ima, ali je taj procenat manji. Onome što je preostalo dobro je došla kiša koja je pala,“ naglasila je Dragićević Filipović. „Kiše koje su pale će uticati na kvalitet onoga što je opstalo. Bila je lepa kiša, petnaestak litara kiše, mada je zemlja jako suva. Zima je bila bez dovoljne količine padavina, nije bilo ni snega, ni kiše, u proleće je jako dug suv period. Kiša je pala u pravom momentu, kad kreće intenzivan porast plodova, da može da doprinese poboljšanju stanja“.

Image by Jaesung An from Pixabay

Miroslav Robajac, proizvođač kajsija iz Prijevora kod Čačka, izjavio je da je situacija sa kajsijama u okolini loša. On je rekao da je u nekim delovima Gorevnice, Miokovaca i Prijevora, gde je temperatura pala ispod nule, došlo do oštećenja. Dodao je da očekuje smanjen rod od 30-40% kod sebe, dok je u nekim područjima čak i ceo rod uništen. Robajac je naglasio da je sveukupno stanje loše te da će pad malo kiše poboljšati kvalitet preostalog voća. Ipak, istakao je da ono što je već propalo ne može biti nadoknađeno.

Izvor: Dobro jutro