Naslovna Poljoprivreda „Open Balkan“ vina predstavljena u Beču

„Open Balkan“ vina predstavljena u Beču

344
0

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež predstavio je u Beču regionalni sajam „Wine vision by Open Balkan“ profesionalnim kupcima vina. Tokom prezentacije, paralelno sa srpskim predstavljena su i vina iz Severne Makedonije i Albanije.

Događaju upriličenom u prestonici Republike Austrije su prisustvovali ministri poljoprivrede Srbije i Severne Makedonije, Jelena Tanasković i Ljupčo Nikolovski. Svojim prisustvom su event obogatili i somelijeri koji rade za najistaknutije svetske restorane i hotele, vinski kritičari i novinari. Treba istaći i da je prestižni magazin „Falstaff“ učestvovao u organizaciji prezentacije zajedno sa PKS-om.

Foto: Youtube/Printscreen

Značaj sajma „Wine vision by Open Balkan“

Čadež je izdvojio par minuta za medije i obratio se povodom prezentacije. „Posle sajmova „Vinitaly“ u Veroni i „ProWein“ u Dizeldorfu, danas smo u Beču sa istaknutim poznavaocima vina. Predstavljamo naš region, koji tek postaje prepoznatljiv kao vinska destinacija, što je i naša šansa. Ono što možemo da ponudimo obično ljude prijatno iznenadi i žele da dođu. Privlači ih duh saradnje na Balkanu i zajedničke prezentacije naših veoma kvalitetnih vina,“ izjavio je s ponosom Čadež. „„Wine vision by Open Balkan“ otvara brojne poslovne mogućnosti. A cilj je da se privuče što više velikih profesionalnih kupaca, zainteresovanih za zajedničke poslove.“

Vinska kultura na Balkanu, istakao je Čadež, se razvila u poslednjih 10 i više godina. Region Zapadnog Balkana konkretno nudi tržište od preko 20 miliona potrošača ornih da probaju nova vina. „Zajedno sa našim partnerima iz Austrije želeli bismo da radimo i da učimo od njih. Pre 25 godina Austrija nije bila toliko poznata na vinskoj mapi sveta, a danas je jedna od vodećih u vinskoj industriji.“ Podsećamo da je standard za austrijska vina na impozantnom nivou, pogotovo kad se poredi sa sad već infamnim skandalom iz 1985. godine oko vina mešanih sa dietelin glikolom.

Foto: Pixabay

Prema Čadežovim rečima, sve više ljudi iz Zapadne Evrope dolazi na vinske ture i posećuje vinarije. Pritom, vino se pokazalo i kao uspešan biznis, potpuno otvorena platforma na kojoj može da se gradi međusobna saradnja i razvijaju poslovi.

„„Wine vision by Open Balkan“ je novi način promocije regiona i onoga što jesmo. Ne možete da izbrišete stare ružne slike, ali možete da ih zamenite lepšim, a ovo je jedna od najlepših,“ apostrofirao je Čadež.

Izvor: AgroTV