Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Organska poljoprivreda: održaće se seminar u Pirotu

Organska poljoprivreda: održaće se seminar u Pirotu

106
0

Udruženje stočara „Stara planina“ organizuje dvodnevni seminar u Pirotu, gde će ključna tema biti organska poljoprivreda. Seminar će upriličiti kao partner organizaciji za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama (FAO) na projektu  „Promocija organske poljoprivrede u jugoistočnoj Srbiji“.

Povodom najavljenog seminara, danas je organizovan obilazak proizvodne radionice Mlekarske škole „dr Obren Pejić“. Takođe, održan je okrugli sto posvećen budućnosti organske proizvodnje. Prisustvovali su predstavnici FAO-a, Ministarstva poljoprivrede, Gradske uprave, Poljoprivredne savetodavne stručne službe Pirot i Mlekarske škole „dr Obren Pejić“.

Seminar o organskoj poljoprivredi – zvaničnici o događaju

U izjavi za medije, Dr Mirela Tomaš Simin, ispred Organizacije za hranu i poljoprivredu pri Ujedinjenim nacijama (FAO) je istakla da je područje Pirota prepoznato kao pogodno posebno za organsko stočarstvo. „Baš zbog atraktivnosti ove regije, FAO je odlučila da oformi jedan dugogodišnji projekat koji se zove „Podrška organskoj poljoprivredi“. Ovaj region je prepoznat kao jedan od posebno poznatih za organsko stočarstvo. A akcenat nam je upravo na uzgoju ovaca i goveda,“ izjavila je Simin. „Stava smo i mišljenja, a smatram da će to biti i zaključak ovog projekta, da ovaj region i dalje treba razvijati upravo u tom pravcu. U pravcu organske poljoprivrede.“

Nenad Đorđević, direktor pomenute Mlekarske škole „dr Obren Pejić“, istakao je da su oni jedan od malobrojnih prerađivača koji nude organske proizvode. „Ovaj proces smo započeli kao pioniri. Kao edukativna ustanova, osećamo jednu veliku moralnu odgovornost gde i kako će se usmeravati proizvodnja,“ posebno je istakao Đorđević. „S obzirom da ne možemo kvantitetom da odgovorimo na konkurenciju koja dolazi iz EU, smatramo da samo kvalitetom i kroz organsku proizvodnju možemo odgovoriti na ovaj zahtev.“

Subvencije za mleko

Zvonimir Ristić iz Rasnice je jedan od mnogih lokalnih proizvođača koji će prisustvovati seminaru. Za medije, on je imao da podeli par reči o svom iskustvu. „Bavim se prvenstveno stočarskom proizvodnjom, imam 200 ovaca trenutno. Mleko sa moje farme dajem direktno mlekarskoj školi. Bavim se i povrtarstvom, a organsko povrće koje proizvedem je mahom za sopstvene potrebe,“ rekao je Ristić.

Rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Raketić je takođe iskoristio trenutak da se obrati prisutnima. Kako je naglašeno nakon njegovog izlaganja, učesnici seminara sutra će u Pasjaču obići gazdinstvo Radmile Ćirić.

Izvor: Plus Online

Prethodni tekstMarinkovići: farma krava, obrada zemlje – recept za srećan život
Sledeći tekstRogata dinja rađa u Ćupriji! Kako ovo egzotično voće uspeva kod nas?