Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Organska proizvodnja i nedostatak finansija

Organska proizvodnja i nedostatak finansija

146
0

Da je tačna ona stara narodna izreka da „zdravlje nema cenu“ govori podatak da je u Srbiji, ali i širom EU, organska proizvodnja hrane sve prisutnija. Ovo je tačno uprkos činjenici da je ona skuplja od konvencionalne – kako za proizvodnju, tako i kada se nađe na rafovima.

U današnjem vremenu naglašenog zdravog načina života i očuvanja prirode, organska proizvodnja hrane sve više postaje ne samo popularna, već i nužna, što je posebno istaknuto od početka pandemije korona virusa.

Image by Freepik

Organska proizvodnja u brojkama

Prema podacima Eurostata, površina namenjena organskoj poljoprivredi u Evropskoj uniji kontinuirano raste, dosegnuvši 16,9 miliona hektara 2022. godine, u poređenju sa 15,9 miliona hektara 2021. godine i 14,7 miliona hektara 2020. godine. Ovo predstavlja ekvivalent do 10,5% ukupne poljoprivredne površine u EU. U istom periodu, površina pod organskom poljoprivredom značajno je porasla u većini zemalja EU, sa najvećim stopama rasta u Hrvatskoj (+306%), Portugaliji (+278%) i Bugarskoj (+182%).

Austrija (27%), Estonija (23%) i Švedska (20%) imale su najviši udeo organske poljoprivrede u ukupnoj poljoprivrednoj površini u 2022. godini. Pritom je udeo organske poljoprivrede bio manji od pet odsto u pet zemalja EU, sa najnižim udelom u Malti, Bugarskoj i Irskoj.

Image by rawpixel.com on Freepik

A kako to izgleda u našem dvorištu?

U Srbiji, prema podacima Privredne komore, postoji oko 7.000 proizvođača organske hrane. U 2020. godini pod organskom proizvodnjom bilo je oko 19.255 hektara. Organska proizvodnja uključuje različite sektore kao što su biljna proizvodnja, stočarstvo, posebno sa fokusom na organsko voće i povrće.

Postoje šest sertifikacionih kuća u Srbiji koje su ovlašćene od strane Ministarstva poljoprivrede. Kod njih proizvođači mogu dobiti sertifikat nakon perioda konverzije koji podrazumeva provere i analize.

Izvor: Pixabay

Jedna od porodica koja se bavi organskom proizvodnjom hrane u Srbiji su i Vukadinovići. Oni svoje proizvode promovišu na sajtu „Vratimo se na selo“. Branko Vukadinović ističe da je organska proizvodnja izazovna. Međutim tvrdi da je zadovoljan što je posao na selu omogućio porodici da se proširi i da danas imaju šestoro dece. A to bi u gradu bilo teško ostvarivo, navodi Vukadinović.

Izvor: AgroTV