Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Organska proizvodnja štiti štetočine?

Organska proizvodnja štiti štetočine?

89
0

Našim čitaocima nije strana organska proizvodnja. Pokrivali smo je ranije na portalu i nastavićemo da je pokrivamo. Ali da li je bezbedna? Da li je održivi uzgoj stvarno idealan ili možda i tu ima kakvih problema na koje treba paori da obrate pažnju? To je interesantno pitanje, i ne bi li smo bili dosledni, pogledaćemo šta kaže struka.

Izvor: Shutterstock/Singha Songsak P

Dakle, organska proizvodnja i slučaj sa štetnim jedinkama

Organska proizvodnja postaje sve popularnija, što rezultira povećanjem površina pod organskim usevima. U Srbiji, gotovo 7.000 proizvođača se bavi organskom proizvodnjom na ukupno 30.000 hektara zemljišta. Prošle godine, izvoz organskih proizvoda iznosio je 55 miliona evra, prema podacima Nacionalne asocijacije „Serbia organica“. Međutim, istraživači su istražili nedostatke organske poljoprivrede, posebno njen uticaj na konvencionalne poljoprivrednike.

Iako su zagovornici organske poljoprivrede često isticali njen ekološki prihvatljiviji karakter, studija sprovedena u Kaliforniji pokazala je da povećanje površina pod organskim usevima može dovesti do veće upotrebe pesticida na obližnjim konvencionalnim farmama zbog povećanog rizika od insekata. Ešli Larsen, vođa istraživanja, naglašava važnost razumevanja ovog fenomena kako bi se izbegle potencijalne štete između organskih i konvencionalnih poljoprivrednika.

Photo by American Public Power Association on Unsplash

Studija je pokazala da kada su organske farme okružene drugim organskim usevima, smanjuje se potreba za pesticidima, verovatno zbog prisustva prirodnih neprijatelja štetočina. Larsen sugeriše da bi prostorno grupisanje organskih farmi moglo biti korisno rešenje. Ipak, mnogi poljoprivrednici se protive politikama koje bi mogle ograničiti lokacije na kojima se mogu koristiti različite poljoprivredne metode.

Mnogi konvencionalni poljoprivrednici smatraju organske farme „žarištima“ potencijalnih štetočina, što dovodi do povećane upotrebe pesticida.

Photo by Andrej Lišakov on Unsplash

Istraživači ističu potrebu za holističkim pristupom u proceni poljoprivrednih praksi, uzimajući u obzir uticaj na zdravlje ljudi, kvalitet vazduha i vode, i ekosistemsku raznovrsnost. Mišljenja su podeljena, pri čemu neki poljoprivrednici ističu značaj upravljanja zemljištem, dok drugi organski proizvođači brinu o održavanju svojih sertifikata.

Da bi organska poljoprivreda imala pozitivan uticaj na okolinu, neophodna su dalja istraživanja kako bi se potpuno razumeli njeni efekti i razvile politike koje će podržati održivu poljoprivredu.

Izvor: Poljoprivrednik