Naslovna Poljoprivreda Organsko đubrivo od ostataka hrane – evo kako, zašto i sporadi čega

Organsko đubrivo od ostataka hrane – evo kako, zašto i sporadi čega

120
0

Za prihranu ne morate da kupujete mineralno đubrivo. Umesto toga, možete napraviti prirodno sredstvo upravo u svom domu. E sad, kako napraviti to organsko đubrivo na pravi način – to je nešto što ćemo zajedno saznati ovde i sada.

Image by congerdesign from Pixabay

Jedan od najosnovnijih oblika kućnog đubriva je citrusna kora koja sadrži mnoge važne makro i mikroelemente nužne za rast i cvetanje sobnog cveća i povrća. Kora obiluje kalcijumom, magnezijumom, azotom i drugim korisnim jedinjenjima. Budući da se citrusi često tretiraju hemijskim sredstvima tokom uzgoja, pre ljuštenja kore bitno je dobro ih oprati i potopiti nekoliko sati u rastvor sode bikarbone.

Za pripremu ovog đubriva, svežu i sočnu koru pomorandže ili mandarine potrebno je iseći nožem na sitne komade, potom potopiti u toplu vodu i ostaviti da odstoji nekoliko dana. Poželjno je koristiti destilovanu vodu ili kišnicu. Pre upotrebe za prihranu, tečnost treba procediti, odvojiti pomorandže, a dobijenom rastvoru zaliti biljke. Preporučuje se ponoviti ovaj postupak jednom u dve nedelje.

Image by Thomas from Pixabay

Alternativno, umesto tečnog đubriva, kora od pomorandže može se upotrebiti kao osnova za organsko praškasto đubrivo. Prvo je treba iseći na trake ili kockice, osušiti, a zatim samleti u mlinu za kafu. Dobijeni prah se čuva u staklenoj tegli, a u proleće se uzme dve supene kašike, pomeša s dva litra vode i tim rastvorom zalivaju biljke jednom u dve nedelje. Prašak od pomorandžine kore takođe može poslužiti kao efikasan prirodni insekticid za zaštitu biljaka od štetnih insekata.

Đubrivo kakvo zaslužujete (i vi i vaše bilje)

I kora banana ne treba završiti u otpadu. Ona predstavlja izuzetno korisno đubrivo za cveće unutar kuće, ali i za biljke koje rastu napolju, kao i za povrće i sitno voće. Poznato je da su banane bogat izvor kalijuma, ne samo za ljudsku ishranu već i za biljke. Kalijum u biljkama igra važnu ulogu u aktiviranju enzima i regulaciji propustljivosti ćelijskih membrana. Biljke koje su dobro snabdevene kalijumom postaju otpornije na sušu i bolesti. Osim toga, kore banana bogate su vitaminima, kao i kalcijumom i magnezijumom, koji su ključni za rast i razvoj biljaka.

Image by Alexa from Pixabay

Đubrivo od kore banana funkcioniše na sličan način kao i druga đubriva od biljnih ostataka. Kora oslobađa kalijum, azot i druge elemente u zemljište, pružajući biljkama potrebne hranljive materije. Pošto se banane često tretiraju pesticidima, važno je biti oprezan prilikom upotrebe i dobro oprati koru, ili još bolje, koristiti banane iz organskog uzgoja.

Spravljanje đubriva od kore od banane, k’o od šale (ne odokativno)

Đubrivo od kore banana može se lako i brzo napraviti. Operite kore i stavite ih u posudu s vodom tako da budu potpuno uronjene. Ostavite ih da odstoje u vodi nekoliko dana, i dobićete tečnost bogatu mineralima kojom možete zalivati sobne biljke, one u bašti, kao i voćke. Pre potapanja, preporučljivo je da kore od banana osušite na suncu kako bi se poboljšala njihova upotreba.

Photo by Julia Kuzenkov on Unsplash

Kora banana, bez obzira da li je isečena na sitne komadiće ili ostavljena cela, može se dodati u već formiranu kompostnu hrpu, a bez obzira na način dodavanja, ona neće naštetiti kompostu, već može poboljšati njegovo dejstvo. Važno je samo da se kora stavi što dublje kako bi se sprečilo privlačenje štetočina poput miševa ili pacova zbog mirisa banane.

Kada se osuši i samelje, kora može biti dodana prilikom setve zajedno sa semenom. Na taj način se obezbeđuje dodatna ishrana za klijanje semena i smanjuje se rizik od gubitka semena. Za sobne biljke koje nemaju dovoljno svetlosti, magnezijum je od suštinskog značaja jer stimuliše proces fotosinteze. Đubrenje biljaka korom od banana može imati pozitivan efekat. Dovoljno je iseći koru na manje komade ili je osušiti i samleti pre nego što se ukopa u zemlju.

Izvor: Pixabay (besplatno za korišćenje pod Pixabay licencom)

Svi ovi „kuhinjski otpaci“ kada se osuše i samelju, mogu se mešati i koristiti kao organsko đubrivo koje je bogato hranljivim materijama, makro i mikroelementima, koji hrane biljke i obogaćuju zemljište.

Izvor: Dobro jutro