Naslovna Poljoprivreda Origano, banatski lagano: domaća proizvodnja vredna koju paru

Origano, banatski lagano: domaća proizvodnja vredna koju paru

102
0

Nerazdvojan dodatak svakoj pici je origano. Ovaj začin se često koristi u domaćoj kuhinji i može se dodati i drugim jelima prema želji i ukusu. Nažalost, svež origano nije uvek dostupan za kupovinu, ali se zato osušeni može pronaći u svakoj prodavnici.

Image by Hans Linde from Pixabay

Kada je reč o proizvodnji origana na domaćim poljima, malo ljudi zna detalje o tome i retko ko može pružiti odgovor na to pitanje. Ova začinska biljka ima visoku tolerantnost na sušu, što je čini dobrim izborom u vremenu klimatskih promena kao alternativa drugim, češće uzgajanim biljnim vrstama u poljoprivrednoj proizvodnji. To pokazuje da poljoprivreda pruža mnoge mogućnosti za stvaranje prihoda.

Mile Stojković iz Bavaništa u opštini Kovin već više od 30 godina se bavi gajenjem začinskog origana i primer je da se ne moraju uzgajati samo uobičajene kulture poput pšenice, kukuruza, krompira i luka, već da i začinsko bilje može biti korisno za prihod. U svojoj dugogodišnjoj praksi, navodi da nije upoznao nikoga u bližem okruženju ko se osim njega bavi gajenjem začinskog origana, a uzgajivača ove biljke nema ni na širem području Srbije.

Image by Helga from Pixabay

Ima li vajde uzgajati origano u Srbiji? Pa, možda i Da…

Stojković ističe da je origano trajna biljka koja može da izdrži sušne periode i niske temperature tokom zime. „Prvе godinе sе rasađujе u maju i tе godinе nе dajе rod vеć pusti korеn koji ostajе u zеmlji dugi niz godina“, naglašava Stojković. „Po formiranju biljkе, narеdnе godinе sе kosi i tako svakе, kada krеnе da cvеta i dostignе visinu od 30 do 40 cеntimеtara. Kosi sе spеcijalnom kosačicom u junu, a ukoliko jе godina kišovita onda još jеdnom, u sеptеmbru“.

Stojković ističe da se oko pripreme zemljišta ne zahteva gotovo nikakvo ulaganje jer je potrebno samo jednom godišnje prihraniti parcelu. Međutim, zbog čestog ručnog okopavanja origana, to predstavlja značajan trošak zbog visokih troškova radne snage. Između redova origano se prostire, a okopavanje se obavlja više puta, pre cvetanja potrebno je proći motikom parcelu dva puta, a jednom posle košenja. U kišnim godinama, takođe je potrebno okopavati origano pre košenja u septembru.

Image by Helga from Pixabay

Sve počinje od kupca

Nakon košenja, origano se prema rečima Stojkovića ide na pranje i sušenje, nakon čega se prodaje dalje kupcima koji ga pakiraju i distribuiraju. On dodaje da nije siguran gde tačno kupci prodaju origano, ali verovatno deo završi na njihovom tržištu.

Po jednom obradnom danu, može se dobiti oko 500 kilograma sušenog i obrađenog začinskog origana. Cena po kilogramu varira u zavisnosti od dogovora između prodavca i kupca, ali prosečna cena iznosi oko 350 dinara po kilogramu.

Image by Alexander Fox | PlaNet Fox from Pixabay

Mile Stojković naglašava da se upustio u proizvodnju začinskog bilja tek kada je osigurao kupce. Ovo je učinio jer smatra da nema smisla raditi ako unapred nije poznato kome će se prodati. On preporučuje mladima da prvo pronađu kupce pre nego što započnu sa proizvodnjom začinskog bilja. Ugovorena proizvodnja pruža garanciju da rad neće biti uzaludan. Naposletku, proizvođač unapred zna cenu, količinu i očekivani kvalitet robe, ističe Stojković.

Izvor: Dnevnik