Naslovna Poljoprivreda Osnovno đubrenje pšenice

Osnovno đubrenje pšenice

150
0

Za osnovno đubrenje pšenice koriste se kompleksna mineralna đubriva, a količina primene zavisi od analize zemljišta i planiranog prinosa.

Analizom zemljišta utvrđuju se raspoložive količine Azota, Fosfora i Kalijuma u zemljištu i na osnovu toga i planiranog prinosa vrši se normiranje i izbor kompleksnih djubriva u različitim odnosima gore navedenih makroelemenata.

Osnovno đubrenje treba obaviti pre osnovne obrade zemljišta. Time se pšenici osiguravaju osnovna biljna hraniva na dubini gde se razvija najveća masa korena.

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Ishrana pšenice: nužni elementi

Za ishranu pšenice treba uneti 120 – 160 kg/ha azota, 60 – 100 kg/ha fosfora i 80 – 100 kg/ha kalijuma. Ovim količinama se osigurava dobar prinos pšenice i održava plodnost zemljišta.

Osnovnom obradom oranjem ili upotrebom teških tanjirača odnoso tanjiranjem,  mineralna hraniva se unose na dubinu od 20 cm čime su hranjivi elementi dostupni korenovom sistemu.

Na tržištu postoje različite formulacije N:P:K đubriva tako da na osnovu agrohemijske analize zemljišta možemo primeniti potrebnu formulaciju.

YouTube Screenshot
Izvor: North Carolina Farms

Važno je znati da posebnu pažnju treba posvetiti unosu fosfora koji je od ključne važnosti za ispoljavanje visokog potencijala rodnosti. U početku sezone kada biljka pšenice kreće da bokori, fosfor mora biti dostupan u zoni korenovog sistema. Nedostatak fosfora na početku sezone je štetniji od njegovog kasnijeg ispoljavanja.

Preporuka je da celokupnu količinu fosfora, kalijuma i obavezno 1/3 planirane količine azota uneti pred osnovnu obradu. Unošenje dela azota u jesen je važno zbog njegovog laganog povlačenja (i povlačenje korena biljaka) u dublje slojeve i zbog boljeg razlaganja žetvenih ostataka preduseva. Ostatak azota upotrebiti za prihranjivanje krajem zime.

Prethodni tekstParadajz desetkovan od oluje; cena remeti blagostanje kupaca
Sledeći tekstMaslina rodila u Srbiji usled klimatskih promena