Naslovna Poljoprivreda Oštećeno preko 15.000 hektara šume u Vojvodini

Oštećeno preko 15.000 hektara šume u Vojvodini

303
0

Sudeći po najnovijim procenama javnog preduzeća „Vojvodinašume“, trenutno je oštećeno preko 15.000 hektara šume nakon dva olujna nevremena.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Dalekosežne posledice za šume Vojvodine

Roland Kokai, direktor „Vojvodinašume“, je u svojoj izjavi za Tanjug govorio detaljno o najnovijim podacima vezanim za stanje šuma na tlu pokrajine. „Pošto „Vojvodinašume“ gazduje na preko 70% šumskog fonda u Vojvodini, imamo 1.300 hektara potpuno devastirane šume. Uglavnom se radi o zasadama topole, a na 15.000 hektara oštećena su pojedinačna stabla hrasta,“ istakao je Kokai. „Devastirane su šume u Begeču i Bačkoj Palanci. Mali deo u Kovilju i Titelu. Ali je malo zahvaćen i Banat i Bačka, a u Sremu je uništeno oko 40.000 kubika topole.“

Po njegovim rečima, posledice za šume pokrajine će biti „dalekosežne“, a održivi ciklus je dobrano pomeren iz ležišta. „Ono što sada možemo da uradimo jeste da sve snage usmerimo na područja gde su se desili vetrolomi, vetroizvale i vetrosavijanja,“ zaključio je Kokai. Dodao je da će u intenzivnim zasadama topole „…svi harvesteri „Vojvodinašume“, kojih ima šest, da vrše sanaciju. To je jedini ispravan put jer je jako opasno da sekači ulaze u oštećene površine kako bi radile sanaciju. Oko 130 sekača će da sanira štetu u sastojinama hrasta u Sremu.“

Photo by Patrick Federi on Unsplash

Spremna sredstva za sanaciju štete

Uništena stabla, kako je istakao Kokai, ne mogu da se prodaju po tržišnoj ceni. “Stabla su polomljena na pola, odnosno vetar ih je izvalio. Tako da ćemo tek da vidimo kolika je tu zapravo šteta. Ona će prema nekoj računici biti između 2 ili 3 milijarde dinara”, konstatovao je direktor.

Treba istaći da je Pokrajinska vlada odvojila nužna sredstva za meliorizaciju, tj. obnavljanje oštećenih šumskih područja. Načelni plan je da se u nadolazećim nedeljama, na konkurs za dodelu sredstava za meliorizaciju, upravo prijavi i preduzeće “Vojvodinašume”. Kokai se slaže sa tom konstatacijom. „Vlada je odmah preusmerila 60 miliona kroz konkurs, mi ćemo konkurisati sa ostalim korisnicima za ta sredstva i u budućem periodu očekujem da ćemo iz toga moći da nadoknadimo deo finansijskih gubitaka.“ Zaključio je da će  biti potrebne 3-4 godine dok se šumski kompleks potpuno ne zaleči i obnovi. Precizan finansijski plan za ostvarenje ovog cilja nije poznat, jer ga je u ovom trenutku nemoguće proceniti.

Izvor: Vojvodina uživo

Pogledajte i: Uništeno preko 2.000 hektara šume