Naslovna Poljoprivreda Otkupljivači bezobrazni, vele proizvođači

Otkupljivači bezobrazni, vele proizvođači

126
0

Otkupljivači bi na jugu, bukvalno za džabe, da dobiju robu od proizvođača, barem kako sami proizvođači tvrde. Ponuda od dva dinara za vezu rotkvica direktno na njivi ne samo da nije isplativa, već je navela proizvođače da svoje povrće iznesu na pijace i prodaju ga po nešto višim cenama. Zbog toga je pijaca u Vranju posebno živahna subotom, jer gotovo svako želi kupiti vezu za 20 dinara.

Od dolaska spanaća, zelene salate, mladog luka i rotkvica na prodaju, vranjske pijace sve su posećenije kako prodavcima, tako i kupcima. Subotom, kada je glavni dan za pijacu, već u ranim jutarnjim satima prostor postaje prepun, gotovo da se kupci jedva mogu kretati. Ipak, ovakva gužva nosi svoju posebnu draž, jer mnogi koriste priliku da se susretnu sa starim prijateljima, rođacima i komšijama koje retko sreću u svojim naseljima.

Image by gpointstudio on Freepik

Ono kad vas otkupljivači vređaju ponuđenom cifrom

Mnogi kupci redovno dolaze da kupe sočne rotkvice od Bratislava Kocića iz sela Donje Brnjane kod Leskovca, preporučeni od strane zadovoljnih kupaca. Kada vide sveže i uredno složene rotkvice u kartonskim kutijama, mnogi se odluče da kupe više od jedne vezice, i to po ceni od samo 20 dinara po vezici.

Bratislavu se isplati izlazak na pijacu, budući da su otkupljivači na njivi nudili samo dva dinara po vezici za ovaj proizvod. „Slično je i sa otkupom zelene salate gde nam za jednu glavicu nude od 8 do 9 dinara,“ naglašava on. „To su cene kojima ne možemo da pokrijemo troškove proizvodnje“.

Iako su se na početku prodajne sezone pojavili neki problemi, ovaj predan povrtar iz Leskovca je izuzetno zadovoljan kvalitetom rotkvica. Kako tvrdi, njih je uzgajao na svojih 8 ari zemlje. Tvrdi da je i ove godine koristio isto seme rotkvica koje mu donosi željene prinose. „Posejao sam seme u novembru mesecu. Pre toga sam mehanizacijom dobro obradio zemlju u plastenicima gde inače godinama proizvodim rotkvice. Nisam ih tretirao ni jednim zaštitnim sredstvom jer za to nije bilo potrebe,“ dodao je. Prema njegovim rečima, čak nije koristio ni veštačko đubrivo. Razlog iza ove odluke, navodi on, jeste činjenica da je pre ove kulture sadio kasni paradajz na dotičnom mestu.

Malo infoa o stanju na pijaci u Vranju

Trenutno, spanać je najtraženiji proizvod u Vranju, sa cenom od 100 do 150 dinara po kilogramu. Blitva se može kupiti po polovini te cene, dok tri glavice zelene salate ili tri vezice luka koštaju 100 dinara. Cvekla i šargarepa se prodaju po ceni od 80 dinara po kilogramu, dok je pasulj 500 dinara. Kukuruzno brašno se može nabaviti za 200 dinara.

Foto: Pixabay

Oni koji su potrošili zimnicu mogu pronaći sirup od paradajza i ukiseljene feferone u bocama od dva litra po ceni od 300 do 350 dinara. Mleko u istom pakovanju košta 250 dinara, a surutka 100 dinara. Sok od maline i višnje u litarskom pakovanju prodaje se po ceni od 400 dinara, dok je kilogram kravljeg sira 700 dinara.

Izvor: Dobro jutro