Naslovna Poljoprivreda Otkupna cena trešnje (i zašto smo izbezumljeni zbog iste)

Otkupna cena trešnje (i zašto smo izbezumljeni zbog iste)

105
0

Na beogradskim pijacama trešnje su preskupe. Sve ljude koji kilogram trešanja još od maja plaćaju 600 dinara čudi druga cena – cena otkupa. Naime, te iste trešnje se od voćara u Ritopeku otkupljuju za tričavih 80 do 150 dinara. O čemu je tačno reč?

Foto: Pixabay

Kako prometovati trešnje, a da svi budu zadovoljni (nemamo odgovor)

U Ritopeku, pored crkve, nalazi se otkupna stanica, prva od tri duž puta do reke. Trenutno se mogu pronaći trešnje raznih sorti, krupne i slatke, namenjene i za probanje i za gledanje. Ovi plodovi se biraju od strane vlasnika hladnjača. Berba trešanja je skoro završena, ali su plodovi oštećeni od nedavne kiše i sada pucaju pod jakim suncem.

Voćari ističu da se prodaja trešanja menja u skladu sa vremenom, što se odražava i na cene. Živorad Simić navodi da su cene promenljive u skladu sa kvalitetom robe, ističući da je cena juče bila 250 dinara, dok je danas pala na 150 dinara. Na pitanje zašto je došlo do promene u ceni, Simić odgovara da to znaju samo otkupljivači.

Image by Wolfgang Claussen from Pixabay

U Ritopeku postoji pet hladnjača čiji vlasnici izvoze naše trešnje u zemlje poput Hrvatske, Slovenije i Poljske. Ove trešnje se prodaju po ceni od 900 dinara po kilogramu, pri čemu ova cena pokriva različite troškove kao što su klasiranje, odlaganje otpada, troškovi struje za hlađenje i transport.

Nejasan diskurs proizvođača i otkupljivača

Nekoliko stotina metara niže, postoji ponuda za lokalne kupce, ali po nižim cenama. Kilogram trešanja se kreće od 50 do 120 dinara. Voćari su nezadovoljni ovim situacijama, posebno zbog toga što je dnevnica za berače samo 4.000 dinara. Osim toga, obezbeđuje im se i dva obroka dnevno, kao i smeštaj.

Image by Angela from Pixabay

„Po ovakvoj ceni, ovo nije isplativo. Ulaganja mnogo ima, preparati su skupi, đubriva su skupa, radna snaga je skupa. Za preparate, za jedno prskanje 100 evra. Znači jedna pumpa 100 evra. Poprskaš 150 stabala, a ima 800“, istakao je Slobodan Kolarević.

„Ima više robe neko potražnje. Ne možemo da nosimo na pijacu, beremo svaki dan, ne možemo da beremo svaki drugi, propala bi. Tako da dajemo kad zaglavi, dajemo pošto-zašto“, dodaje rezignirano Sanja Nikolić.

Image by Дарья Яковлева from Pixabay

Na beogradskim pijacama, cena trešanja je pet puta viša nego u Ritopeku. Kilogram trešanja košta 600 dinara, dok cela gajbica od šest kilograma u Ritopeku košta isto toliko. Kupcima nije jasno zašto i kako cena toliko naraste za tih dvadesetak kilometara. Iako je razumljivo da i preprodavci imaju troškove kao što su transport i zakup tezge, većina njih nije bila voljna da objasni svoje računanje.

Voćari tvrde da će trešnje biti dostupne još desetak dana, ali da njihova cena neće padati uprkos tome što sezona prolazi. Ističu da su stigle i druge voćne vrste poput kajsija, krušaka i malina. Kajsije, na primer, koštaju čak 1.000 dinara po kilogramu. Iako se otkupna cena voća menja, cene na pijacama ovog proleća teško opadaju.

Izvor:  24 Sedam