Naslovna Moderni agrar i savremena tehnologija Otvoren novi konkurs za bespovratna sredstva za nabavku plastenika

Otvoren novi konkurs za bespovratna sredstva za nabavku plastenika

934
0

Najmanje 23 poljoprivrednika, koji imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo na teritoriji grada Užica dobiće bespovratna sredstva za razvoj plastenika i plasteničke proizvodnje. Sredstva će dobiti na osnovu ugovora koji je potpisan između grada Užica i Fondacije “Ana i Vlade Divac”. Konkurs je zvanično otvoren do 11. aprila. Kako se ističe u obaveštenju, za ovu namenu opredeljena su sredstva u iznosu od 6 miliona dinara.

Konkurs detaljnije

Slobodan Kuzmanović, član Gradskog veća za poljoprivredu, naglašava da se ova inicijativa sprovodi kao deo projekta „Divac poljoprivredni fondovi – Užice 2024“ s ciljem ekonomske podrške porodicama koje žive na selu i bave se poljoprivrednom delatnošću. Grad Užice je izdvojio četiri miliona dinara iz svog budžeta, dok je Fondacija Ana i Vlade Divac doprinela sa dodatna dva miliona.

Pravo da učestvuju u konkursu imaju poljoprivredni proizvođači koji poseduju registrovano gazdinstvo na teritoriji grada i ispunjavaju ostale uslove propisane konkursom, a koji žele da započnu ili unaprede plasteničku proizvodnju. Bespovratna sredstva za nabavku profesionalnih plastenika sa sistemima za navodnjavanje dimenzija 5×30 metara i visine 2,6 metara, kao i 24×6 metara i visine 3,2 metra, dobiće najmanje 23 poljoprivredna proizvođača. Nakon završetka konkursa, komisija koja će biti formirana od strane grada i fondacije će obići sve prijave i sastaviti rang listu na osnovu određenih kriterijuma. Prioritet će imati porodice koje žive na selu, žene koje su nosioci gazdinstava i mladi ljudi do 40 godina starosti.

Fondacija „Ana i Vlade Divac“ vazda u znaku poljoprivredne proizvodnje

Prema Kuzmanovićevim rečima, ovo je nastavak veoma uspešne saradnje sa Fondacijom Ana i Vlade Divac. “Od 2016. godine do danas više od 200 poljoprivrednih proizvođača sa teritorije ghrada dobilo je sredstva u oblasti ovčarstva, kozarstva, pčelarstva. I najviše za plasteničku proizvodnju. Sve radimo u skladu sa interesovanjem samih poljoprivrednika. Do sada je u zajedničke projekte plasirano 37 miliona dinara”, napominje Kuzmanović.

On podseća i da će početkom aprila meseca biti raspisan javni poziv za gradske subvencije. Za ovo je, naglašava, opredeljeno 55 miliona dinara. To je čak sedam miliona dinara više u odnosu na prethodnu godinu. Kako ističe, to će biti dovoljno sredstava za sve koji su zainteresovani. Služiće, naravno, za nabavku opreme, mehanizacije i stočnih grla. Pritom je programom predviđeno i nekoliko novih mera.

Izvor: AgroNews