Naslovna Poljoprivreda Zaštita bilja Ova bolest napada malinjake u aprilu: Evo kako da je suzbijete

Ova bolest napada malinjake u aprilu: Evo kako da je suzbijete

352
0
foto: J.E., malinjak
foto: J.E., malinjak

Bolest malina  ljubičasta pegavost izdanaka je prisutna. Ove godine i ranije od uobičajenih termina. Već u aprilu mesecu. Nekada su prvi simptomi bolesti se, u našim uslovima, uočavali krajem juna i u julu mesecu na lišću mladih, jednogodišnjih izdanaka. Najpre se javljaju sitne mrke pege sa mrkožutim obodom na ivicama lišća odakle se šire ka glavnom lisnom nervu.

Usled zaraze dolazi do nekroze lišća između nerava u obliku slova „V“. Obolelo lišće je često nepravilnog oblika i prevremeno opada. Zaraza se sa lišća, preko lisne drške, širi na noduse. Na zahvaćenim izdancima se javljaju tamne, kestenaste pege, koje se šire oko pazušnih pupoljaka i duž internodija. Često se pege sa susednih nodusa spajaju, pa bude zahvaćen ceo izdanak. Kasnije, u toku jeseni pege se slabo primećuju jer se na lastarima formira stara kora. U toku zime se na lastarima javljaju srebrnaste pege (izbeljivanje izdanaka). Na zaraženim lastarima u proleće najčešće ne kreću pupoljci.

Stradali voćnjaci: Pošast uništila trud

Malina ljubičasta pegavost izdanaka

Suzbijanje

Značajno je da se bolest ne donese sadnicama u mladi zasad, te sadnice treba nabavljati od specijalizovanih rasadnika, gde se izdanci vade svake godine, tako da u proleće kada rastu novi izdanci nikada nema starih izdanaka. Kako se bolest održava u starim izdancima, gde se stvara ogromna masa spora, zaražene lastare je neophodno ukloniti odmah nakon berbe, kako ne bi prezimeli i raširili zarazu. Rezidbom je potrebno obezbediti odgovarajući razmak između izdanaka, čime se omogućava slobodan protok vazduha, slobodna apsorpcija sunčevih zraka i umanjuje se mogućnost pojave bolesti.

U preventivnoj zaštiti koriste se bakarni preparati Blauvit tečni, Cuprozin 35-WP tokom faze intenzivnog rasta izdanaka, pa do početka cvetanja u intervalima od 8 do 12 dana, u zavisnosti od infekcionog potencijala i uslova za ostvarivanje zaraze.

Standardna mera kontrole obuhvata obavezno prskanje izdanaka sumporno – krečnom čorbom (pravi se od pet delova negašenog kreča, pola dela kuhinjske soli i četvrt dela sumpora u prahu. Sve to se dobro izmeša, kreč ugasi vodom i ostavi dan-dva da bi se povećala lepljivost) u periodu pojave pupoljaka (neposredno nakon pojave pupoljaka prečnika 6 -12 mm). Da bi ova mera bila efikasna neophodno je poprskati celu površinu izdanka. Ovaj tretman nije obavezan kod dvorodnih sorti, jer se izdanci koji prolaze kroz zimski period kose do nivoa zemlje. Dodatna hemijska kontrola može se postići primenom azoksistobina (Quadris) neposredno pred cvetanje i 2 nedelje pre berbe, mešavine piraklostrobina i boskalida (Signum) 2 nedelje pre berbe, ili fenheksamida (Teldor). Preparate naizmenično rotirati zbog rizika od razvoja rezistentnosti.

Ministar Krkobabić uputio savet srpskim seljacima

Preporuka PIS Srbija

Proizvođačima se preporučuje da se svi sasušeni izdanci kao i izdanci sa simptomima ljubičaste pegavosti izdanaka maline orežu do osnove, zatim iznesu iz malinjaka i zapale. Nakon obavljanja ovih poslova, a u cilju dezinfekcije rana od rezibde i smanjenja infektivnog potencijala bolesti  preporučuje se hemijski tretman nekim od preparata bakra:

–Nordox 75 WG (bakar-oksid) u koncentraciji 0,2% ili

-Cuprozin 35 WP (bakar-oksihlorid) u koncentraciji 0,35% ili

–Everest (bakar-hidroksid) u koncentraciji 0,4%.

U cilju suzbijanja prezimljujućih formi štetnih insekata i grinja, uz preparate na bazi bakra treba dodati i preparat na bazi mineralnog ulja:

-Galmin u koncentraciji 2%.

Izvor : „Zaštita maline“ (2011 god.) PSSS Kraljevo priređivači : dipl. inž. Slobodan Tomić, dipl. inž. Radmila Veličković, dipl. inž. Jelena Grbić