Naslovna Poljoprivreda Ovčarstvo – da li je isplativo ili bi stočari trebalo da dobro...

Ovčarstvo – da li je isplativo ili bi stočari trebalo da dobro porazmisle?

124
0

Od svih grana stočarske proizvodnje namenjenih proizvodnji mesa i mleka, po poslednjem popisu poljoprivrede, ovčarstvo beleži najmanji pad brojnosti grla. Kako navode eksperti, faktori koji su doprineli ovom rastu uključuju subvencije koje dodeljuje država za uzgoj priplodnih grla i tov, kao i visoke cene koje ovčari postižu na tržištu putem prodaje visokokvalitetne genetike i jagnjadi.

Prodiskutujmo ovčarstvo, deder

Profesor doktor Ivan Pihler sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu ističe da, iako postoji blagi pad u broju ovaca, ovčari posluju uspešno, posebno u segmentu prodaje jagnjadi.

„Prema najnovijim podacima za 2023/20204. godinu imamo pad od 0,2% i to zvuči loše, pad, ali ako pogledamo pad drugih nekih sektora u stočarstvu kao što je govedarstvo, gde je pad od 9 posto u brojnosti, u svinjarstvu gde je pad zbog prisutnih bolesti od preko 19%, onda vidimo da je u ovčarstvu situacija još svetlija u poređenju sa drugim granama stočarstva,“ naglasio je Pihler.

Foto: Pixabay

U nastavku izjave, pojasnio je i uzrok ovakvog stanja stvari. „Do toga su dovele najpre mere države, koje su uvedene. Cena svinjetine koja se kod nas dosta troši, kao meso je bila u velikim cenovnim osilacijama i sada imamo da je cena prasadi i preko 600 dinara za kilogram, što je dovelo do potrošnje drugih vrsta mesa između ostalog i jagnjećeg mesa, a što je dovelo do toga da je cena tovnog materijala sada 500, 550 pa i 600 dinara za kilogram“, istakao je Pihler.

A šta vele proizvođači?

Nebojša Dragić, uzgajivač romanovske rase ovaca iz Kovilja, ističe da postoji profitabilnost u proizvodnji kako priplodnog materijala tako i jagnjadi.

Foto: Youtube

Dragić navodi da jagnjad trenutno imaju visoku tržišnu vrednost, što može biti istorijski trenutak u pogledu cena. Cena žive mere iznosi oko 600 dinara po kilogramu, dok je cena priplodnih grla za ženske ovce 300 evra, a za muške 350-400 evra, zavisno od njihovog uzrasta.

Ministarstvo poljoprivrede dodeljuje subvencije od 10 hiljada dinara po grlu za priplodna grla u ovčarstvu. Pritom su subvencije za jagnjad 3 hiljade dinara po grlu.

Izvor: AgroTV