Naslovna Poljoprivreda Mehanizacija Ovo je najjači traktor Šumadije! Ima li računice da ga posedujete?

Ovo je najjači traktor Šumadije! Ima li računice da ga posedujete?

1229
0
Foto: Bolja zemlja

Najjači traktor šumadije bi mogla da bude tema, ali važnije od pitanja da li se isplati, da li ima smisla posedovane mašine od 250 konja, u mestima gde su pojedine parcele koje se obrađuju svega pola hektara velike, je priča o sjajnim ljudima koji su ostali na selu da naprave nešto dobro.

Proizvodnja krastavaca u plastenicima! Ovo su najčešći problemi, ali i rešenja!

Porodica Ratković iz Sela Kijevo, opština Batočina radi oko 50 hektara zemlje i najveći su poljoprivrednici u opštini. Za seljake iz Vojvodine informacija da neko radi 50 hetara zemlje, znači da je neko gazdinstvo nešto malo iznad proseka, međutim za centralnu Srbiju, čovek koji radi 50 hektara je najveći, i to u nekoliko opština.

Ratković je relativno mlad čovek, ali ima sjajnu porodicu, dva sina i ćerku, dobru decu i što je posebno važno za svakog čoveka na selu fantastičnu ženu. Bez dobre žene mu traktor od 250 konja ne bi vredeo ništa.

Nikola Ratković, Kijevo

– Koliko znam, ne postoji jači traktor u Šumadiji – kaže Nikola Ratković. – Kupio sam ga zato što to volim i zato što mi to ubrzava posao i jer je udoban.

– Nije jeftino, niti je mala potrošnja, niti je on pouzdan za naše male parcele. Ja to volim, a i kupio sam ga zbog brzine obavljanja posla po hektaru. Za manje od sat vremena ja izorem hektar zemlje.

Malinari progovorili: Ovo je glavni krivac za njihove muke!

Priznaje da traktor ima mane:

– Potrošnja i to što su nam male parcele je mana. Ja radim 50 hektara, ali da bi se isplatio servis, mora da bude više zemlje. Ostaje činjenica da sam ubrzao rad 5 do 6 puta. U ovim teškim zemljama Rakovica ore hektar do 6 sati, a ovaj za manje od sat.

To je pametna računica, jer treba računati i svoje vreme.

Da je ovaj trator kuplje nov, u startu bi smo vam rekli da to nema smisla. Ovakva Masejeva mašina, je koštala, kao nova 240 000 dolara. Nismo sigurno za današnje cene, ali verovatno nije ispod 150 000 evra. Sa tom površinom zemljišta i sa potrošnjom od 50 litara na sat ovaj traktor jednostavno ne može da isplati sebe.

Međutim, Vladan je sposoban i dovitljiv čovek, traktor je kupio za 30 000 evra i imao je minimalna ulaganja.

Vrši se povraćaj troškova veštačkog osemenjavanja goveda: Evo kako da se prijavite!

Da je kupovao nov zapadni, mogao bi da razmišlja o smešnih 50-60 konja, a turski ili ruski negde do 100 konja. On je za te pare nabavio ovakvu polovnu grdosiju koja vuče petobrazni plug, kroz smonicu kao kroz puter.

– Rakovica, kao traktor, ne može da da ovaj kvalitet obrade i pripreme zemljišta. To je takođe jedna od prednosti – napominje Vladan. – Kada je jesen sušna, ni jedan drugi traktor i tanjirača ne mogu da idu po njivi, ali ovaj može da spremi zemlju za setvu pšenice. Setva se obavi na suvoj zemlji i kada padaju kiše meni pšenica niče, a drugi moraju da čekaju da padne kiša da bi mogli da izoru i da seju. Velika je to prednost.

Saveti profesionalca: Ispričao nam je odlične trikove za dobar voćnjak!

Vladan kaže da je dobijao kritike od strane ljudi u selu, ali i kako žena tri dana nije htela da razgovara sa njim kada je kupio jedan, skoro pa ukrasni, deo za traktor.

Kako je vladan ovako jeftino nabavio traktor, da li se isplati i koje su prednosti i mane imati ga u Srbiji pogledajte na snimku ispod…

Prethodni tekstIma li pravde za seljake? Proizvođači krompira traže pomoć države!
Sledeći tekstKako ovo nikome nije palo na pamet? PVC podovi za stoku!