Naslovna Poljoprivreda Pad proizvodnje mleka (kao da mlekarski sektor nema dovoljno problema)

Pad proizvodnje mleka (kao da mlekarski sektor nema dovoljno problema)

72
0

Potrošačke cene kravljeg mleka porasle su za bezmalo 50,7% u 2023. u odnosu na isti period prethodne proizvodne sezone. Proizvodnja konzumnog kravljeg mleka u mlekarama u 2023. godini smanjena je za 7,5% u odnosu na isti period prethodne godine. U četvrtom kvartalu došlo je do pada u proizvodnji konzumnog kravljeg mleka od 21,3% u odnosu na isti period 2022, pokazuju nedavno objavljeni podaci o trendovima Republičkog zavoda za statistiku.

Foto: freepik/jcomp

Otkupne cene kravljeg mleka porasle su za 17,9% u periodu januar–decembar 2023. godine u odnosu na isti period prethodne godine. Ali u poslednjem kvartalu cene mleka bile su za 15,5% niže u poređenju s istim periodom 2022.

Cene kravljeg mleka za potrošače su se povećale za 50,7% tokom 2023. u poređenju sa istim periodom prethodne godine. U četvrtom kvartalu, prosečna cena kravljeg mleka bila je 168,7 dinara po litru, što predstavlja porast od 20,8% u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Put je mleka stavka nesigurna

Svi gorenavedeni podaci dolaze iz detaljne analize tržišta od strane Republičkog zavoda za statistiku (RZS). I tu ne prestaje njihov izveštaj. Evo šta još saznajemo.

„Na osnovu uporednog prikaza i prethodne analize možemo zaključiti da su otkupne cene kravljeg mleka imale tendenciju pada u prvih sedam meseci 2023. sa neznatnim rastom u poslednjih pet meseci, dok su potrošačke cene u 2023. godini bile stabilne,“ apostrofira se u tekstu izveštaja RZS.

foto: Pixabay
foto: Pixabay

Procene sugerišu da poljoprivredna gazdinstva koja se bave proizvodnjom kravljeg mleka distribuiraju mlekarama oko 59% od ukupne proizvodnje.

Od ukupne količine kravljeg mleka koja ostaje na gazdinstvu, oko 41% se koristi za ishranu članova gazdinstva i stoke. Na farmama se iskoristi oko 10%, oko 22% se preradi u mlečne proizvode (pretežno sir i kajmak), dok se preostalih 9% direktno prodaje potrošačima. Prema istim izvorima, gubici na gazdinstvima su minimalni (do 0,1%).

Učešće kravljeg mleka u ukupnoj proizvodnji mleka na gazdinstvima u Srbiji iznosi oko 97%, dok ostatak čine ovčije i kozje mleko.

Diskusija o situaciji

Na nedavnom sastanku predstavnika Udruženja „Naše mleko“, „Za spas i opstanak stočara zapadne Srbije“ i Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković razgovaralo se o ključnim pitanjima koja trenutno zabrinjavaju proizvođače. Podsetićemo čitaoce; proizvođači su posebno zabrinuti zbog smanjenja otkupnih cena. Pogotovo s obzirom na to da je kompanija „Meggle“ iz Kragujevca smanjila cenu za tri dinara po litru. Dotično smanjenje je izazvalo strah da će i druge mlekare slediti taj primer.

Izvor: Meggle Srbija – zvanična Instagram stranica

Marko Peić Tukuljac iz Subotice, prisutan na sastanku, izjavio je za taj portal da je ministarka Tanasković informisala proizvođače da nije došlo do linearnog pada cena. Kompanija „Meggle“ je objasnila da je došlo do pada kvaliteta otkupljene sirovine, što je rezultiralo smanjenjem cene.

Takođe, ministarka je naglasila da proizvođači koji smatraju da su oštećeni po pitanju kvaliteta mogu uraditi dodatnu analizu u Nacionalnoj laboratoriji o svom trošku. Ukoliko nova analiza pokaže suprotno od onoga što je mlekara tvrdila, ministarstvo će preuzeti odgovornost i istražiti problem. Takođe je napomenuto da se kvote za uvoz mleka i mlečnih proizvoda i dalje kontrolišu.

Izvor: Politika